U Mostaru je sinoć, 13. februara 2024. godine, svečano i zvanično otvorena 26. po redu manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“. Njome se ove godine ispraća 379. od osnivanja ili 26. generacija od reaktiviranja rada najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Manifestacija je otpočela programom „Večer Kur'ana“, kojim je, ujedno, obilježena i 28. godišnjica od izgradnje džamije „Bosanski mudžahidi“, a koja se nalazi u džematu „Zalik“, Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Program je otpočeo obraćanjem Šefik-efendije Čavčića, imama, hatiba i muallima džemata „Zalik“, a koji se u svom kazivanju osvrnuo na historijat i rad džamije „Bosanski mudžahidi“, te njenu ulogu u životu džematlija.

“Ono što želim posebno da naglasim jeste da zajednički organizujemo ovu manifestaciju, da pokazujemo i dokazujemo vrijednost Islamske zajednice i njenih organizacionih jedinica, da smo mi jedno i da je Islamska zajednica motor našega naroda. Dvadeset i osam godina je prošlo od početka djelovanja ove džamije. Dvadeset i osam godina raste i ovaj džemat. Oni koji su se rodili prije dvadeset i osam godina, mnogi su završili i ovu medresu ovdje, mnogi su sada redovne džematlije ovdje, neki koji su se tada rodili šalju sada svoju djecu ovdje u mekteb, dok su oni redovne džematlije. Pogledajmo Allahovog bereketa, draga braćo i sestre” – rekao je efendija Čavčić. 

Odlomke Časnog Kur’ana prelijepo su, probudivši u prisutnima i najtanahnije emocije, interpretirali učači iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, hafizi Časnog Kur’ana i oni koji su na putu da to postanu: hafiz Abdullah Tabaković, hafiz Elvedin Tabaković, Ali Gljiva, Imad Muratović, hafiz Jusuf Bećoja, magistar hafiz Špendi Fidani, hafiz Hidajet Talić, doktor kurra-hafiz Dževad Gološ, hafiz Arman Nur Šunje i profesor hafiz Emin Tucović.

Svoju poruku iskazao je magistar Dino-efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar. 

“Ovo je velik dan za ovaj džemat, za ovu džamiju, ovo je sprovedba hadisa Muhammed, a.s., da se vjeruje i da se ustraje u činjenju dobrih djela. Ja želim čestitati Šefik-efendiji, članovima Džematskog odbora i svima onima koji su bili direktno uključeni u rad, organizaciju i inicijative koje su sprovedene na području ovog džemata. Zaista je mnogo urađeno, da Allah dragi ukabuli. Posebno je vrijedno ono što je urađeno u proteklih deset-dvanaest godina, a među realizovanim projektima u tom periodu je svakako izgradnja džamije u Gornjem Zaliku” – kazao je magistar Maksumić, osvrnuvši se na rad i aktivnosti džemata Zalik. 

Manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“ ponudit će veliki broj raznovrsnih sadržaja, a trajat će sve do 18. maja 2024. godine. Zvanično ju je otvorenom proglasio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, koji se pri kraju programa obratio velikom broju prisutnih džematlija. 

“Dvadeset i osma godišnjica od otvorenja ove džamije i dvadeset i šesta manifestacija ‘Dani Karađoz-begove medrese’ jeste jedan jubilej, kao što je naš dragi Šefik-efendija već kazao. Posebno dvije stvari vežu Medresu i ovaj džemat, a to je da je Medresa na svom početku ovdje egzistirala. Prve dvije školske godine izvodila se nastava ovdje u ovoj džamiji. I drugo da je lokacija Karađoz-begove medrese baš u ovom džematu. U toku ove manifestacije bit će nekih desetak sadržaja i imat ćete priliku, ako Bog da, da pratite sve sadržaje. Posebno nas raduje da smo večeras i ovdje uz Kur’an, jer nam dolazi i odabrani mjesec ramazan, a Poslanik, a.s., nam upućuje savjet, poručujući da su post i Kur’an zagovornici na Sudnjem danu onome koji ih bude izvršavao” – poručio je direktor Tulek. 

Program je završen učenjem dove, te uručivanjem poklona svim učačima koji su ovu februarsku noć uljepšali mnogobrojnim prisutnim. 

Foto: Ahmed Šošić i Hamza Fijuljanin