Svjetski dan hidžaba obilježen je 1. februara širom svijeta. U svojim džematima, kulturnim i edukativnim centrima, udruženjima i klubovima, odgojno-obrazovnim institucijama bosanskohercegovačke muslimanke su odale poštovanje  i ukazale na značaj i suštinu i ovog dijela identiteta Bošnjakinje.

Nevladina organizacija „Bahar“ iz Sarajeva, 14. decembra 2023. godine, objavila je literarni konkurs posvećen hidžabu. Pravo učešća imale su sve Bošnjakinje, bez obzira na godine i mjesto boravka. Učenice Karađoz-begove medrese, u okviru aktivnosti Kluba knjige i Literarne sekcije, odazvale su se ovom pozivu i svoja promišljanja o hidžabu pretočile u motivirajuće poetske izraze. 

Kako su naveli u NO „Bahar“, na konkurs je pristiglo 80 radova koji su zadovoljavali propozicije konkursa. Od toga, pedeset radova je ostvarilo uslove da bude objavljeno u knjizi pod naziv „Osnažena hidžabom“. U tih osamdeset, odnosno pedest literarnih iskaza, pet radova naših učenica ostvarilo je zapažene razultate, te su uvršteni u knjigu:  
Priče Inde Fišić i Ajle Hamzić, učenica  4. razreda, pohvaljene su od strane stručnog žirija, kao i rad Halime Prijić, učenice 1. razreda.

Nominirane za prvu nagradu bile su naše učenice Lamija Muharemović sa pričom simboličnog naslova „Bedr“ i Hatidža Gološ sa pričom „Plamena kušnja“.

Hatidža Gološ je dobila specijalnu nagradu stručnog žirija, a Lamija Muharemović je osvojila prvo mjesto na ovom značajnom literarnom konkursu. 

Proglašenje nagrađenih i dodjela nagrada dio je manifestacije koja je realizirana u Domu mladih u Skenderiji, povodom Dana hidžaba, 1.februara.  Program je podržala i prisutnima se obratila i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić. U  odličnom programu koje su članice NO Bahar pripremile, priliku sa javnošću podijeliti svoju priču dobila je i naša Lamija, te je velikom broju posjetilaca predstavila svoj nagrađeni rad.

Pored nagrađenih djevojaka, razlog više da budemo ponosni je i diplomantica naše medrese, Merjem Novalić. Merjem je bila gost u revijanom dijelu programa, gdje je imala priliku predstaviti svoj modni brend „Vert“ sa kojim se široj javnosti počela predsatvljati još kao učenica naše medrese.

Manifestaciji su prisustvovale nagrađene učenice Karađoz- begove medrese u pratnji svojih profesorica. Mentorica učesnica na literarnom konkursu bila je mr. Lejla Mušić.