U mjesecu maju 2023. godine održano je Takmičenje iz životopisa Muhammed, a.s. Takmičenje je održano pod nazivom “Selam, tebi”, a u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Suorganizator je bila Ambasada Republike Turske u Sarajevu.

Učesnici takmičenja bili su učenici svih medresa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Takmičilo se oko hiljadu učenika, a u finalu se našlo njih stotinu. 
Nagrada za najuspješnije na takmičenju, odnosno za po tri najbolja učenika iz svake od medresa bila je – odlazak na umru. 
Shodno dobijenoj nagradi, na časna mjesta – u Mekku i Medinu, putovale su naše učenice: Hana Bučuk, Iman Demić i Azra Lizde.

Govoreći o putovanju na časna mjesta, prenijele su nam svoje utiske.

“Osjećajući kruženje planeta svojim putanjama, atoma, krvi mojim krvotokom - naša srca su svoj mir i centar kruženja našla uz Bejtullah. Ostaje nam vječna čežnja za mirisom Mekke i Medine, za cvrkutom ptica i blagim povjetarcem koji miluje naše duše poredane u saffu ljubavi” – kaže Azra. 

Nešto više detalja o samim osjećanjima koja su je prožimala dok je boravila u Medini i Mekki iznijela je Iman Demić.

“Na putu ka Medini, razmišljala sam o riječima prijašnjih mu'temira, koji su opisivali Mekku prelijepom, ali Medinu posebnom... Osjetila sam i zašto. Vrijeme provedeno u Medini je dragocjeno, mehlem za čovjekovo srce. Saznanje da se na tom tlu mijenjala povijest, da  su na toj zemlji živjeli pripadnici najbolje generacije, generacije ashaba i da je Resulullah, s.a.v.s., hodio tom blagoslovljenom zemljom, pružalo je osjećaj pripadnosti jednom ummetu. Dolaskom u Medinu, odmorili smo se u Poslanikovoj džamiji, te smo zbog kratkotrajnog boravka nastojali iskoristiti svaki mubarek trenutak. Posebno zadovoljstvo i divljenje osjetili smo prilikom posjete mjestima gdje su se odigrale značajne bitke, brdu Uhud i Hendek. Tu je i posjeta prvoj džamiji, Mesdžidu-l-Kuba i mjesta dviju kibla, Kudsa i Ka'be, Mesdžidu-l-kibletejna. Iako je naš boravak u Medini bio kratak, Medina je ostala u nama. Sada, u nama vlada želja za ponovnim povratkom u Medinu, a ljude koje smo upoznali na ovom putovanju, pamtimo u najljepšem svjetlu, kao ljude bliske Allahu. Hvala Allahu na ovoj prilici da budemo Njegovi gosti” – kazala je Iman.

O osjećajima srca, dok posmatra predjele Mekke i Medine, govorila je Hana Bučuk.

“Šta mislite postoje li riječi koje mogu objasniti emocije kada pogledate centar svoje najveće ljubavi? Centar svijeta, centar svakog srca, pa tako i mog. A ono svjedoči da je suza u oku i toplina u duši neobjašnjiva i neopisiva ljubav. Jednog dana kada i ti ugledaš Božiju kuću, pokušaj progovoriti stvorenom emocijom. Vidjet ćeš da nećeš moći…” – poručila je Hana. 

Zasigurno je da će ovo putovanje ostati kao najljepše životno putovanje za naše: Azru, Iman i Hanu, ali i da će ovakve prilike – takmičenja koja se nude učenicima medresā biti podsticaj i drugim učenicima da ostvaruju najbolje rezultate na polju svog obrazovanja.