Karađoz-begova medresa je u ponedjeljak, 25. decembra 2023. godine, upriličila prijem i druženje za našu braću i sestre iz Gaze, Palestine. Naime, u posjeti Karađoz-begovoj medresi boravila je porodica Al-Barawi, a koja je iz Gaze u Bosnu i Hercegovinu došla prije mjesec dana. Ona je smještena u Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac. 

Uz oca i majku, dio porodice Al-Barawi čini i četvero njihove djece, od 15, 14, 12 i 10 godina. Oni su u fazi privikavanja na život u Mostaru i Bosni i Hercegovini, ali i traženju rješenja za svoje dalje školovanje. Na tom tragu je bila i posjeta Karađoz-begovoj medresi, u kojoj su ih dočekali i sa njima razgovarali, te se družili: profesor hafiz Aid Tulek, direktor Medrese, profesor Nazif Garib, profesor Meadin Mrndžić i profesorica Saudina Šehić-Tulek. 

Direktor Tulek je u ime kolektiva Medrese izrazio dobrodošlicu gostima, kazavši kako su vrata ove institucije uvijek otvorena za njih i kako su svi uposleni u Medresi spremni biti od pomoći porodici Al-Barawi u onim segmentima u kojima im to bude potrebno. 

Uz večeru koja je organizovana u restoranu Medrese, od strane vrijednog kuhinjskog osoblja, te druženje u divanhani naše škole, gosti su mogli obići i ostale prostorije Medrese, te se detaljnije upoznati s njenim radom, posebno što od naredne školske godine planiraju, ako Bog da, i svoju djecu školovati baš u Medresi. 

Pored naših profesora, druženju su prisustvovali i učenici: Mirza Garib, Zejd Marić, Fadil-Abdullah Garib, Amina Habibija, Lamija Mujkić i Asja Nuković.
Oni su se upoznali sa svojim vršnjacima iz Gaze, te uspostavili dalje kontakte, kako bi se nastavili družiti i narednih dana i mjeseci, bivajući pri ruci najmlađim članovima porodice Al-Barawi. 

Bila je ovo jedna posebna noć i druženje, obavijeno emocijama koje su iznjedrila srca svih prisutnih, ali i podsjetnik na dešavanja u Gazi i stradanja naše braće i sestara, uz poruku da je to zločin na koji se uvijek i neprestano treba ukazivati, posebno u trenucima kada cijeli svijet šuti o tome. 

Foto: Mirza Garib