Jučer su, 20. decembra 2023. godine, učenici 3. B razreda Karađoz-begove medrese imali čas iz izborne nastave iz predmeta Historija u vidu terenske nastave. 
Oni su, predvođeni profesorom Elmedinom Ljevom, posjetili Arhiv Hercegovačko-neretvanskog kantona, a domaćin im je bila magistrica Irma Šabanović.

Povod posjete je bilo obilježavanje Dana arhiva i arhivskih radnika. Učenici su se upoznali sa nastankom Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona, njegovim djelovanjem u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, a kada je teško oštećena biblioteka Arhiva.

Posebnu su ulogu u tome imali vrijedni radnici Arhiva, a koji su dali veliki doprinos u očuvanju i spašavanju arhivske građe. Veliki doprinos spašavanju, sređivanju i prevođenju arhivske građe dao je rahmetli Hivzija Hasandedić, najpoznatiji i najplodonosniji istraživač sa područja Hercegovine.

Učenici su se upoznali i sa trenutnim aktivnostima Arhiva, među kojima se posebno ističe ponovno pokretanje časopisa „Hercegovina“, čiji je jubilarni 20. broj nedavno i izdat.