U Karađoz-begovoj medresi se, kroz redovnu nastavu, ali i kursnu, te vannastavne aktivnosti, izučava arapski jezik – jezik Kur'ana. 
Ciljevi izučavanja arapskog jezika jesu: isticanje važnosti arapskog jezika u nastavno- obrazovnom procesu, potreba promocije bogatstva arapskog jezika i njegovih disciplina, razumijevanje vjere islama u sjeni poznavanju arapskog jezika, usađivanje osnova arapskog jezika u srca mlađih naraštaja. 

Obilježavanje međunarodnog Dana arapskog jezika u Karađoz-begovoj medresi je u sklopu godišnjeg Plana i programa Aktiva jezika. Te aktivnosti su usmjerene u pravcu organizovanja programa, kviza znanja i emitovanja iskrica mudrosti na LED-ekranu u atriju škole. Realizatori ovih aktivnosti su učenici i učenice koji su prethodnih godina ostvarili značajane rezultate u spomenutim aktivnostima. 

U prostoru školske biblioteke je u ponedjeljak, 18. decembra 2023. godine, organizovan program u povodu Međunarodnog dana arapskog jezika. Program je obilovao učenjem Kur'ana, kratkim osvrtom na historijat ovog značajnog dana, kasidama, poezijom o Palestini, te gledanjem videa o kazivanju učenika iz Čečenije i njegovom izučavanju arapskog jezika. Nakon gledanja videa uslijedio je i nagradni kviz. 

U ime Karađoz-begove medrese, svim prisutnim obratio se mr. Suad Mujakić, pomoćnik direktora za internat. 
Program je završen učenjem dove. 

Arapskom jeziku pripada značajno mjesto u razumijevanju poslanice islama. Stoga, arapski jezik je njen ključ, a Kur'an trajni bedem vjerovanja. Samo primjenom savremenih metoda u podučavanju arapskog jezika u našim medresama možemo očekivati značajniji iskorak u pravcu približavanja duhu islama i porukama Kur'ana.