Svečanost povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održana je u četvrtak, 23. novembra 2023. godine, u Karađoz- begovoj medresi.

Članovi Kluba knjige i Literarne sekcije, uz muzičku podršku hora naše škole, pripremili su program kojim su podsjetili na važnost ovog historijskog momenta, a to je potvrđivanje granica Bosne i Hercegovine još od srednjovjekovlja. Program je počeo intoniranjem himne, te učenjem Kur'ana učenika Ahsena Čavaka, nakon čega je slijedilo obraćanje direktora, hafiza Aida Tuleka.  Kako je istakao direktor Medrese, ovo je 80. godišnjica u kojoj svjedočimo potvrđivanje državnih granica i vrijednosti naše Domovine.

Hor naše škole podsjetio je na sve himne koje su bile aktuelne od proglašenja nezavisnosti Domovine, pa do danas, a maturantica Mahira Bubalo muzički ugođaj upotpunila je kasidom „Srebreni svijet“.

Performans o Bosni i Hercegovini i bosanskohercegovačkoj ustrajnosti na putu opstanka izveli su učenici: Fatima Tipura, Ensar Drežnjak i Ahsen Čavak, dok su Inda Fišić, Ensar i Fatima podsjetili na gorčinu života bez Domovine. 

Voditelji programa, Tejma Hodžić i Faris Ćohković, istakli su kako je za očuvanje države jedan od važnijih elemenata učenje. Vođeni tom idejom, konkurs raspisan u Mjesecu knjige okončali smo dodjelom nagrada najboljima upravo na ovom programu. Nagrade je uručio pomoćnik direktora za internat, mr. Suad Mujakić, koji nije krio zadovoljstvo zbog prisustva gostiju - učenika i nastavnika osnovnih škola Mostara. Osim toga, mr. Mujakić je iskoristio priliku da istakne nagrade naše učenice Delile Osmanagić koje je Delila osvojila na različitim likovnim konkursima pod mentorstvom profesorice Medrese, hafize Lejle Boškailo.

Zajednička poruka učesnika programa je: Nada da će se ovdje jednom bezbrižno pjevati, jedan je od stubova Domovine. Dovu za Domovinu, na kraju programa proučio je profesor Smajo Čolaković.

Program se realizirao po scenariju članova Kluba knjige i Literarne sekcije kojima rukovodi mr. Lejla Mušić.