Povodom Svjetskog dana filozofije, a koji se odlukom UNESCO-a obilježava trećeg četvrtka u novembru, održan je (16.11.2023.) prvi Filozofski kafe u ovoj školskoj godini, pod rukovodstvom profesorice filozofije i sociologije, Aldijane Hodžić. Aktivnost je realizovana u saradnji sa Klubom knjige kojim rukovodi mr. Lejla Mušić. 

Tema filozofskog kafea je istinoljubivost. Potaknuti dešavanjima u svijetu i relativiziranjem istine od strane moćnika koji žele biti na tronu svijeta, napravili smo paralelu sa odlomkom iz romana “Tvrđava” koji govori o mladiću čistog srca, a čiju analizu je pripremila učenica Ajla Hamzić.

Filozofsko razmatranje istine zanimljivo je ne samo u sadržajnom pogledu, već i po samom terminu. O tome su prvi razmišljali grčki filozofi. Grčka riječ aletheia (istina) etimološki znači ono što nije skriveno. U svijetu bitka skrivenosti je subjektivni način odnosa prema stvarnosti.
Čovjekovo mišljenje o stvarnosti je put i način tumačenja i otkrivanja bitka. Istina kao neskrivenost predmeta isto je što i znanje o predmetu. Otkrivanje skrivenosti znači dovođenje objekta u sferu subjekta (u teoriji i praksi). Lahko smo povezali ulogu koju ima Ahmed Šabo, a koji slijedeći čisto srce dolazi u sukob sa društvom koje ima svoje norme prihvatljivosti. 

Učenici su pokušali da odgovore i na pitanja kao što su: Šta je za njih istinoljubivost? U kakvom su odnosu čisto srce i istinoljubivost? Koliko smo ustrajni u težnji ka istini? Možemo li ustrajati u istini slijedeći autoritete? 

Iako prvi Filozofski kafe u ovoj školskoj godini, zainteresovanost učenika obećava da je ovo samo početak kontinuiranih susreta koje su započeli učenici prethodnih generacija. Uz to, Klub knjige već godinama u kontinuitetu realizira niz sadržaja koji počinju u Mjesecu knjige i traju do kraja školske godine.