U Centru za kulturu Mostar je sinoć, 15. novembra 2023. godine, otvorena izložba slika pod nazivom „Bilje bivstvuje“. Autorica slika je magistrica hafiza Lejla Boškailo, profesorica u Karađoz-begovoj medresi. 

Svečanom otvorenju izložbe prisustvovao je veliki broj posjetilaca. Svi su oni istinski uživali u slikama koje su krasile galeriju Centra za kulturu Mostar, organizatora izložbe. Pored Centra za kulturu Mostar u organizaciji je učestvovao i Odjel za brak i porodicu Muftijstva mostarskog, koji je dao svesrdnu podršku u realizaciji same izložbe. 

O slikama magistrice hafize Lejle Boškailo tokom otvorenja izložbe govorio je dr. Dario Terzić. 

„Ima puno poruka u bojama i Lejlinim slikama. Boje daju mogućnost sposobnosti i oblika, granica tijela, kretanja, mirovanja. Ljepota ta neka skrivena se očituje kroz boje, baš kao što se otkrivenje očituje kroz pisanje. Svaka boja ima posebno i različito značenje i u različitim religijama. Plava je boja gdje pogled tone, ne nailazeći na prepreke. Bijela boja je na početku ljestvice, crna je na kraju ljestvice. Crna je suprotna bijeloj, to je boja koju mnogi ne vole, a to je boja noći. A, noć treba iskoristiti za dobre savjete i napredovati uz upozorenja iz snova. Crvena boja je boja života. Zelena boja je boja biljnog carstva. U islamu je ova boja – boja samopouzdanja“ – rekao je doktor Terzić. 

O motivima na svojim slikama i porukama koje se mogu sa njih čitati govorila je sama autorica, magistrica hafiza Lejla Boškailo. 

„Bilje je imalo jednu važnu ulogu da Adem i Hava siđu na zemlju i bilje dalje bivstvuje, zajedno sa čovjekom, na ovoj planeti. Bilje otvara niz raznih pitanja, a ta pitanja sam pokušala dočarati putem motiva kojima sam se bavila. Bilje je uvijek uz čovjeka. Od prvog čovjeka, pa do danas. A, da li je čovjek uz bilje i koliko se čovjek prijateljski odnosi prema bilju, a koliko konzumatorski i uzurpatorski prema bilju – to je samo jedna dimenzija o kojoj možemo govoriti. Na mojim slikama ima puno bilja, ima puno narova ili šipaka. Nekada su oni realistični, a nekada su upravo oni dobili ulogu krčaga iz kojeg se izlijeva nektar. Što se tiče bilja, ja ću samo na kraju spomenuti jednu biljku, koja je posebna, a koja liči na palmu. To je papirus, a ima posebnu simboliku. Pojavljuje se samo na nekoliko slika, ali papirus je ta biljka koja nam je podarila pismenost, koja nam je podarila umijeće pisanja, koja nam je podarila knjigu i sl. To je biljka koja na svojoj stabljici nosi sve civilizacijske, tradicijske, kulturne tekovine i zbog toga se na mojoj izložbi spominju piramide, kao simbol civilizacije, spominje se Stari most i vide se jerusalemske zidine. Ta tri arhitektonska objekta pokazuju jedinstvo abrahamovskih  religija i pokazuju da smo u prvom redu ljudi i da smo u prvom redu ljubitelji ljepote“ – poručila je magistrica Boškailo.

Nakon svečanog otvorenja izložbe, prisutni su razgledali radove magistrice Boškailo, te razgovarali o njenom putu slikarstva, uz poslastice priređene specijalno za tu priliku. 

Foto: Abdullah Huremović i Ahmed Šošić