U subotu je, 11. novembra 2023. godine, održana manifestacija „Operacija Jesen '94“, a kojom je obilježena 29. godišnjica od vojne akcije Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je izvedena na platou iznad Blagaja, tačnije na Velinoj gomili.  Na tom mjestu kao spomen poginulima podignuto je turbe za 82 borca Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su svoje živote darovali za domovinu.

Manifestaciju su i ove godine organizovali: Savez ratnih vojnih invalida, Jedinstvena organizacija boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona „Unija veterana“, Udruženje građana Dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Hercegovačko-neretvanskog kantona i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Mnogobrojnim prisutnim obratili su se: Halil Ćućurević, u ime domaćina, Nerin Dizdar, federalni ministar za raseljana lica i izbjeglice, te Mustafa Polutak, general i ratni komandant 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Interpretacijama ilahija i kasida posvećenih šehidima, Bosni i Hercegovini, te recitalima o Domovini, program je upotpunio Hor Karađoz-begove medrese i profesor Meadin Mrndžić. 

Interpretacije ilahija: “Sjećanja”, “Kraj mezara majka stade” i “Allah, Allah, Bosna gori”, od strane solista Ahsena Čavaka, Medžide Pehilj i Ensara Drežnjaka, izazvale su posebne emocije kod svih prisutnih.

Nastupima naših učenika i profesora na ovakvim manifestacijama, kroz koje se čuva sjećanje na podvige naše Armije, ali i uči i pamti ono što nam se dešavalo u neposrednoj prošlosti, Karađoz-begova medresa je opredjeljena da svoje učenike odgaja i obrazuje u duhu vrijednosti svog naroda.

Foto: Vehid Šišić