U Mostaru je u četvrtak, 9. novembra 2023. godine, obilježena 30. godišnjica rušenja Starog mosta. Tim povodom, učenici i profesori Karađoz-begove medrese su različitim sadržajima i aktivnostima obilježili ovaj značajan datum iz teške i ratne historije našeg grada. 

Učenici su najprije, predvođeni profesorom Elmedinom Ljevom, prisustvovali akademiji koja je održana u Narodnom pozorištu Mostar, a pod nazivom “Oda Starom mostu”. Akademiju su pripremili i izveli učenici osnovnih i srednjih škola Mostara. 

Nakon programa u Narodnom pozorištu Mostar, učenici Medrese posjetili su Stari most, te se podsjetili njegovog historijata, ali i prisustvovali skoku bez aplauza koji su i ove godine izveli članovi Kluba skakača u vodu “Mostari”. 

Čas poezije posvećene Mostaru i Starom mostu također je bio jedan od sadržaja kojim je obilježena 30. godišnjica rušenja Starog mosta.

Ovaj čas je održan u čitaonici Univerzitetske biblioteke, 9. novembra 2023. godine, a poeziju su interpretirali učenici i učenice 2. C razreda, predvođeni profesorom i razrednikom Meadinom Mrndžićem. 

Oni su, u povodu Mjeseca knjige i 9. novembra – dana u kojem je srušen Stari most, štampali brošuru u koju su sakupili stihove o Mostaru i njegovom najpoznatijem simbolu, a čiji autori su ljudi koji su rođeni, živjeli u Mostaru i koji Mostar dišu. Interpretacijom stihova o Starom mostu prisutne je počastila i Edita Mulaosmanović, dok je sadržaje izložbe posvećene Starom mostu predstavila Jasminka Trešnjo, uposlenice Univerzitetske biblioteke. 

Ovom prilikom, Univerzitetskoj biblioteci su, ispred Karađoz-begove medrese, uručena djela iz izdavačke djelatnosti naše škole, a komplet djelā književnika Ćamila Sijarića predstavnice Univerzitetske biblioteke uručile su biblioteci naše škole. 

Zahvaljujemo vrijednim kolegicama iz Univerzitetske biblioteke na prilici da jednu ovakvu aktivnost sprovedemo u djelo baš u prostorijama ove itekako značajne ustanove u našem gradu!