Učenice i profesorice Karađoz-begove medrese učestvovale su u kampanji podizanja svijesti o borbi protiv raka dojke. Kao i prethodnih godina obilježen je Dan roze mahrame (30. oktobar), a naše profesorice i učenice su nosile mahramu ili neki drugi odjevni predmet roze boje.

Ovaj dan nosi sa sobom posebno značenje i simboliku, te su, nošenjem roze mahrame, naše učenice i profesorice otvorile svoja srca prema hrabrim ženama koje se bore protiv karcinoma dojke. Ova boja, inače, simbolizuje nadu, snagu i solidarnost.

Svaka žena koja je suočena s ovom teškom dijagnozom prolazi kroz izazove i borbu, ali, također, nosi u sebi ogromnu hrabrost i volju da se izbori. Ovaj dan je trenutak kada se prisjeća njihove neizmjerne snage i njihove borbe.

“Važno je da se podsjetimo da podrška, rano otkrivanje i prevencija igraju ključnu ulogu u borbi protiv ove opake bolesti. Redovni pregledi i edukacija su naši najbolji saveznici. Ovaj dan nas podsjeća da zajedno možemo da budemo promjena. Nosimo roze mahrame s ponosom i širimo svijest o važnosti rane dijagnoze i podrške ženama oboljelim od karcinoma dojke. Neka svaka roza mahrama bude znak nade i ljubavi, i neka nas podsjeća da smo zajedno jači” – poručile su naše učenice i profesorice.