Tokom mjeseca oktobra, a koji se obilježava kao Mjesec knjige, učenici II C, III A i III C razreda su imali priliku, kroz časove Bosanskog jezika i književnosti i časove odjeljenske zajednice, čitati djela čiji su autori nekadašnji i sadašnji profesori i odgajatelji Karađoz-begove medrese, te njeni diplomanti.

Priređena aktivnost, koja se realizovala ka vid izborne lektire, imala je za cilj istaći važnost čitanja, ali i ulogu Karađoz-begove medrese kao najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini, a druge po starini u našoj domovini, te njenih muderrisa i diplomanata koji svojom pisanom riječju ostavljaju trag pod bosanskohercegovačkim književnim nebom. 

Ideja je to i aktivnost koju su učenici i učenice navedenih odjeljenja realizovali pod rukovodstvom profesora Meadina Mrndžića. 

Oni su imali zadatak da čitaju djela profesora i diplomanata Karađoz-begove medrese: kurra-hafiza Armina Abaze, magistrice hafize Lejle Boškailo, magistra Suada Mujakića, profesora Nazifa Gariba, profesora Meadina Mrndžića, doktora Aldina Boškaila, magistra Salema Dedovića, profesorice Jasmine Demirović, diplomantice Zinete Subašić, diplomanta hafiza Špendija Fidanija, diplomanta Admira Ikovića, diplomantice Hurije Proho i dr.

Pročitana djela učenici i učenice su trebali predstaviti svojim kolegama i kolegicama u obliku javne promocije, a na kojoj su imali ulogu moderatora i promotora. Njihova predstavljanja tih djela bila su krajnje inovativna, kreativna i pobudila su pažnju svih prisutnih. Aktivnost je realizovana u grupama, a pojedine grupe su se potrudile da pripreme i određene intervjue sa autorima, uzmu njihove izjave putem društvenih mreža i predoče ih publici, dok su se pojedine grupe potrudile i dovesti autora na promociju koju su organizovale. 

Uz detaljno predstavljanje svake knjige koju su čitali, učenici su se potrudili da i sami ambijent u kojem se održavala promocija, a to su njihove učionice, kreativno urede ili ukrase svojim radovima. 

Bila je to jedna inovativna nastavna praksa na časovima Bosanskog jezika i književnosti u Karađoz-begovoj medresi, a kroz koju su učenici i učenice pokazali svoje umijeće govorništva, organizacije, istraživanja nekih novih djela i autora.