U atriju Karađoz-begove medrese je danas, 19. oktobra 2023. godine, održan program u povodu 20. godišnjice od smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rah. Alije Izetbegovića. Program je priređen od strane članova Historijske i Literarne sekcije Karađoz-begove medrese. 

Kroz program su članovi navedenih sekcija podsjetili na lik i djelo rah. Alije Izetbegovića, te podstakli na razmišljanje sve prisutne o onome što je govorio prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine. Istakli su i biografske podatke iz života rah. Alije Izetbegovića, te ono što su drugi (državni zvaničnici, predsjednici, premijeri) govorili o našem prvom predsjedniku.

Tokom programa, prisutnima se obratio profesor Elmedin Ljevo, profesor Historije u Karađoz-begovoj medresi. 

„Rahmetli predsjednik Alija Izetbegović jedna je od najvažnijih ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine. Nema nijedne ličnosti koja bi, svojim doprinosom, mogla stati rame uz rame sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem. Njegov put je bio jako težak, pun iskušenja, godina zatvora, tegoba. No, rah. Alija Izetbegović nije nikada pokleknuo pred svojim idejama. Borio se za pravdu, za ravnopravnost, za napredak svog naroda. Danas ime predsjednika Alije susrećemo u desetinama zemalja, širom naše planete, na različitim kontinentima. Nazvani su po njegovom imenu različiti trgovi, škole, ustanove, centri za kulturu, džamije, medrese... Rahmetli Alija Izetbegović je uvijek privlačio istraživače moderne historije i danas, kada govorimo o njemu, možemo reći da je to čovjek koji je dobio najveća priznanja. Npr. 1995. godine je dobio priznanje španskog lista „El-Mundo“ za ličnost godine, priznanje u Sjedinjenim Američkim Državama, priznanje u Saudijskoj Arabiji... Na nama i na našim učenicima, mladim generacijama je ostalo da obilježavamo ove godišnjice, da učestvujemo u ovakvim projektima i da svojim dolaskom podržimo različite programe tog tipa“ – poručio je profesor Ljevo. 

Program je završen dovom koju je proučio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.


Foto: Mirza Garib