Projekat razmjene učenika medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini vrši se već drugu godinu zaredom, a danas je, 16. oktobra 2023. godine, razmjena učenika otpočela i između Karađoz-begove medrese i Medrese „Osman-efendija Redžović“.

U ovoj sedmici po sedam učenika i učenica obje medrese boravi u Mostaru, odnosno Visokom, te imaju priliku vidjeti kako se nastavni i odgojni proces realizuje u drugoj medresi.
Tim povodom je prijem za gostujuće učenike i učenice Medrese „Osman-efendija Redžović“ upriličio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

„Nadamo se da ćete se ugodno i lijepo družiti sa našim učenicima, vidjeti kako funkcioniše nastavni proces, posjetiti znamenitosti Mostara. Vi se nalazite u najznačajnijoj medresi, od 11 medresa koje je Mostar nekad imao, a to je Karađoz-begova medresa, čiji rad je započeo 1557. godine. Ona je od svih 11 medresa bila na najznačajnijem rangu. Ona je preteča obrazovanja u Hercegovini. Do sada je iznjedrila oko 1 200 diplomanata. Drago mi je da ste naši gosti, iskoristite vrijeme i sve ono što vidite i saznate za vaš napredak i nove spoznaje“ – rekao je profesor Tulek. 

Pored direktora Tuleka, gostima su se obratili i mr. Suad Mujakić, pomoćnik direktora Medresa za internat i profesorica Harisa Ćukle, pedagogica. 

U ovom i narednim danima naši gosti prisustvovat će nastavnom i odgojnom procesu u Karađoz-begovoj medresi, ali i posjetiti i upoznati se sa znamenitostima Hercegovine.