U četvrtak je, 12. oktobra 2023. godine, održano i četvrto predavanje u okviru ciklusa predavanja „Poslanik, a.s., u priči“. Predavanje je održano u atriju Karađoz-begove medrese, a njime je zatvorena ovogodišnja, sedma po redu, sezona tog ciklusa predavanja koje Karađoz-begova medresa realizuje svake godine u mjesecu rebiu-l-evvelu.

Predavač ovog puta bio je hafiz Sadik-efendija Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje i diplomant Karađoz-begove medrese.

„Nadam se da smo u ovom mjesecu, u ovom rebiu-l-evvelskom ozračju, uspjeli napuniti svoju dušu, svoje srce plemenitim Poslanikom, našim vodičem i uzorom. Tradicija naš Bošnjaka i cijelog ummeta Muhammed, a.s., jeste da se u ovom mjesecu upravo organizuju ovakva predavanja, ovakva druženja, manifestacije tokom kojih se sjećamo djela našeg Poslanika, a.s. Jer, ovo je mjesec u kojem je najljepši uzor došao na ovaj svijet“ – rekao je, na početku svog obraćanja, hafiz Fazlagić. 

On je tokom svog kazivanja o Poslaniku, a.s., istakao veliki broj događaja i detalja iz života Poslanika, a.s., podsjetivši sve prisutne na njegovu misiju i plemenitost sa kojom je došao ljudima. 

„Danas ljudi imaju potrebu da u svom životu uzmu neke kratkotrajne uzore, ličnosti. Međutim, Muhammed, a.s., je bio i ostao uzor za sva vremena. Univerzalni uzor, uzor koji nema kraja, koji nema rok trajanja, uzor sa kojim ne možeš zalutati, uzor koji te ne može odvesti na stranputicu, uzor sa kojim možeš samo postići uspjeh na ovom svijetu i spas na drugom svijetu. Zašto? Zato što je Muhammed, a.s., pokazao svojim životom, svojim djelom, svojim načinom djelovanja i života kako čovjek treba da se ponaša na ovom svijetu. Prije svega kako da se ponaša prema Gospodaru svjetova, a zatim prema sebi, prema drugim ljudima, komšijama, prijateljima, zajednici u kojoj živi, prema džematu, kako treba da se ponaša na odgovornoj poziciji koja mu je data, kako treba da ponese emanet koji je preuzeo na svoja leđa“ – poručio je hafiz Fazlagić.

Nakon održanog predavanja, moderator se zahvalio svima onima koji su dali podršku pri realizaciji i ovogodišnjeg ciklusa predavanja „Poslanik, a.s., u priči“, a s ciljem da još bolje upoznamo Poslanika, a.s., i da ga što više imamo u našim životima, kroz naše postupke i naša djela. 

Foto: Mirza Garib