U  petak je, 6. oktobra 2023. godine, Hor Karađoz-begove medrese nastupio u džematu Donje Selo, Medžlisa Islamske zajednice Konjic. Bio je to nastup u okviru manifestacije „Merhaba, ej, naš Resule“, a kojom Medžlis Islamske zajednice Konjic obilježava mjesec rebiu-l-evvel.

„Naša djeca, iz naše Karađoz-begove medrese, večeras će nam se obratit prigodnim programom. Dobro nam došli u naše i vaše Donje Selo, da se zajednički prisjetimo Poslanika, a.s., učeći Kur'an, slušajući hadise i druge lijepe tačke večerašnjeg programa“ – rekao je, otvarajući mevludski program, Senad-efendija Petrovac, domaćin svečanosti.

Riječi dobrodošlice iskazao je i Refik-efendija Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic. 

„Mi smo u Konjicu uvijek razumijevali da Medresa ima prioritet – Mostar, pa mi, ali nekako su ovi drugi gradovi bili brži od nas u pozivu da im nastupi Hor Medrese, i bili smo se pomirili da Medresa sa nama neće biti ove godine, međutim, hvala Allahu, ipak su oni tu. Tu su da svojim programom dođu kod svojih. Medresa je nama, to uvijek ističemo, jako važna i ona je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini. Ona je institucija koja odgaja našu djecu, koja odgaja buduće imame, hatibe, muallime, profesore, vjeroučitelje i sl. Mi smo još u mjesecu rebiu-l-evvelu. Ovaj program odvija se u okviru naše manifestacije koju već godinama pripremamo u čast Muhammed, a.s., skrećući na taj način pažnju na Poslanika, a.s., na njegov sunnet. Ovakvim manifestacijama jačamo svoju ljubav prema Poslaniku, a.s., ali i svoju međusobnu ljubav“ – istakao je efendija Delić. 

Nakon mevludskih spjevova, ilahija i kasida, tekbira i salavata, a kojima su članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese počastili sve prisutne, vazi-nasihat je govorio Kenan-efendija Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak.

„Večerašnji program je, koji smo čuli, vaz sam za sebe. Svi ovi stihovi i recitali, salavati i tekbiri, za vjerničke duše su mehlem i ono čime mi kao muslimani i kao vjernici punimo te duhovne akumulatore. Stoljeća su prošla kako je na ovaj svijet došao najodabraniji od svih ljudi, Muhammed, a.s. Prošlo je toliko godina, stoljeća, a Poslanik, a.s., kao da je tu među nama. Nemoguće je da muslimanu i muslimanki prođe jedan dan, a da više puta ne spomene njegovo ime. Nemoguće je, jer kad klanjamo naše namaze, na sjedenju učimo salavate. Nemoguće je da ne spomenemo njegovo ime, a da ne donesemo salavat na njega. Na koncu, Uzvišeni nam je to u Kur'anu stavio kao obavezu. Jer, se u Kur'anu poručuje da trebamo donositi salavate na Poslanika, a.s. To je nama obaveza i dan muslimana ne bi trebao proći bez toga. Uzvišeni je kroz to sačuvao spomen na našeg plemenitog Poslanika“ – poručio je, između ostalog, efendija Bajrić.

Dovu na kraju programa proučio je Muamer-efendija Cero, imama džemata Gorani i diplomant Karađoz-begove medrese.

Foto: Mirza Garib, Vehid Šišić