U četvrtak je, 5. oktobra 2023. godine, održano treće po redu rebiu-l-evvelsko predavanje u atriju Karađoz-begove medrese.
Već sedam godina ova institucija svakog četvrtka u mjesecu rebiu-l-evvelu realizuje ciklus predavanja „Poslanik, a.s., u priči“. 

Ova sedma sezona ciklusa predavanja odvija se u okviru manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, čiji organizator je Medžlis Islamske zajednice Mostar, a suorganizatori: Karađoz-begova medresa, Centar za učenje Kur'ana Mostar, Info-servis za mlade – Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Mostar.
Svim sadržajima Manifestacije organizatori i suorganizatori trude se ponuditi kvalitetne i korisne programe, kao što je bilo i predavanje doktora hafiza Omara Nuhića. 

Hafiz Omar Nuhić je doktor medicine i nutricionista. Svojim savjetima svakodnevno inspiriše ljude. Pomaže im da promjene svoje prehrambene navike i tako sačuvaju zdravlje.
Hafiz Nuhić je diplomant Karađoz-begove medrese i rado se odazvao pozivu da gostuje kao predavač u okviru ciklusa predavanja „Poslanik, a.s.,  u priči“. 

„Mislim da u mnogo slučajeva pogrešno razumijemo ono što nam je propisano. Sam kontekst razumijevanja određenih lijekova koje koristimo: čorokotovo ulje, med, hidžama – svi mi to znamo da je sunnet, međutim postavlja se pitanje koji je ispravan način korištenja toga? Prvo što je bitno spomenuti, i na čemu bih cijelu temu bazirao, jeste zdravlje, odnosno način ishrane. Ovo želim posebno da naglasim, jer bojim se da ovo ne razumijevamo dovoljno dobro. Nama je Allah dao tijelo u emanet, na čuvanje i mi se time moramo pozabaviti. Ja imam obaveze prema svome tijelu i za to ću odgovarati Allahu. Zato se u hadisu i spominje 'zdravlje prije bolesti' i o tome trebamo razmisliti“ – rekao je doktor Nuhić. 

Doktor Nuhić je kroz svoje kazivanje napravio poveznicu između islama i medicine, spomenuvši nekoliko primjera koji su duboko ukorijenjeni u sunnetu Poslanika, a.s., a medicina ih tek danas otkriva detaljnije. 

„Mi smo zaduženi za očuvanje svog zdravlja, da to radimo kako to umijemo i shodno onom koliko znamo. Jako je bitan kontekst konzumiranja namirnica. Naprimjer, konzumiranje meda. To je jako bitno da imamo u svojoj dnevnoj ishrani. Med nam hrani crijeva. U tom kontekstu očuvanja zdravlja, bitno je, znači, da poradimo na hrani, a med u tom kontekstu treba da nam bude svakodnevnica. Tu bih još dodao i čorokot. Poenta čorokotovog ulja jeste da se može koristiti u određenim situacijama. Tijelo treba prvo pripremiti, pa onda unijeti čorokotovo ulje u njega. Medicina tek danas otkriva koliko je dobro čorokotovo ulje. Tako da trebamo koristiti konkretno i vremenom ono što nam je sunnet“ – poručio je doktor Nuhić.

Nakon održanog predavanja, doktor Nuhić je dao priliku svim prisutnim da postave određena pitanja, na koja je on rado odgovarao i davao smjernice i savjete posjetiocima kako da unaprijede svoje zdravlje. 

Zahvaljujemo našem diplomantu doktoru hafizu Omaru Nuhiću što je bio jedan od predavača u okviru ciklusa predavanja „Poslanik, a.s., u priči“ i što je, svojim konkretnim savjetima, razriješio određene dileme po pitanju zdravlja. 

Foto: Mirza Garib