U sklopu svojih rebiu-l-evvelskih nastupa, Hor Karađoz-begove medrese je u utorak,  3.  oktobra 2023. godine, nastupio i u Ljubuškom.

Na poziv Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški naši učenici i profesori su se svesrdno odazvali, te džematlije i džematlijke u džamiji na Gožulju počastili mevludskim programom.

Riječi dobrodošlice na samom početku programa, a nakon pručenog kur'anskog odlomka, uputio je svim prisutnim Šemso-efendija Germić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški. 

„Koristim priliku da u ime Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški poselamim sve vas koji ste došli da se, ovim mevludskim programom, sjetimo našeg voljenog Poslanika, a.s., koji je poslan kao milost ljudima. Molim Allaha, dž.š., da ukabuli ovo naše večerašnje druženje, da se okoristimo onim što ćemo večeras čuti! Ovo su prilike da se podsjetimo na cjelokupno učenje Muhammed, a.s., da se podsjetimo na važnost i značaj toga, a kako ne bismo kao narod, ni kao pojedinci bili uvijek na istom mjestu, već kako bismo išli naprijed“ – rekao je efendija Germić.

Splet ilahija i kasida, mevludske spjevove, tekbire i salavate izveli su članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese, te time oplemenili srca svih prisutnih, a koji su te rebiu-l-evvelske noći došli iz Ljubuškog, Mostara, Čapljine, Prozora i drugih gradova Hercegovine. 
Vazi-nasihat kazivao je magistar Dino-efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar i diplomant Karađoz-begove medrese. 

„Odmah na početku želim zahvaliti i molim Allaha, dž.š., da posebno nagradi rukovodstvo naše medrese, zajedno sa profesorom Meadinom i ovdje prisutnim bulbulima, a koji idu po cijelom svijetu i časte džematlije kako u Bosni i Hercegovini, tako i po inostranstvu, lijepim glasovima, lijepim mevludima, lijepim recitalima. Samo ovo večeras da smo od njih čuli, to bi bilo sasvim dovoljno, pogotovo recitale koji su ovdje recitovani i kroz koje je prenesena ljubav prema Poslaniku“ – rekao je magistar Maksumić. 

On se osvrnuo i na ulogu Muhammed, a.s., u životima ljudi i istakao milost kao jednu od posebnih osobina sa kojom je Poslanik, a.s., poslan svim svjetovima. 

„Muhammed, a.s., je poslan kao milost svim svjetovima. Ne samo ljudima, nego i svjetovima koje mi i ne vidimo. Jedna od stvari koju često spominjemo, a koju je Poslanik ukinuo, jer je bila ružna stvar kod Arapa, jeste ubijanje žive ženske djece. To je jedan zločin koji insan ne može da pojmi. Oblačili su svoje djevojčice najljepše što su mogli i onda ih odvodili da ih žive zakopaju. Zamislite koji je to džahilijjet bio. Onda dolazi Poslanik – milost svjetovima, i ukida tu stvar. Ponekad i u naše doba imamo osjećaj da je kod nas žensko dijete manje vrijedno, ali, ako tako razmišlja neki muškarac, onda je i on manje vrijedan muškarac. Zašto? Pa, zato jer ga je žena rodila. On ne bi bio na svijetu da nije postojala ta žena koju mu je Allah darovao kao majku. Znamo da je Poslanik, a.s., primio objavu i u toj objavi Allah poručuje da daje žensku djecu kome hoće, a daje mušku djecu kome hoće. Nekoga ostavlja i bez potomstva. Znači, Bog je na prvo mjesto stavio žensku djecu. Zamislimo samo koliko je Poslanik, a.s., ljudskih duša spasio ukidanjem tog ružnog džahilijjetskog običaja. On je milost svjetovima i on je tu milost pokazao kroz cio svoj život“ – poručio je efendija Maksumić. 

Odlomak Časnog Kur'ana na kraju programa proučio je Jusuf-efendija Kafadar, dok je dovu proučio Nihaed-efendija Ahmetović, predsjednik Okružnog odbora Ilmijje Mostar i diplomant Karađoz-begove medrese. 

Foto: Mirza Garib