Karađoz-begova medresa je proteklih dana organizovala edukativne ekskurzije za svoje učenike i učenice, a kroz koje upoznaju svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Takav vid ekskurzije realizovan je i za učenike i učenice drugog razreda i to u ponedjeljak, 2. oktobra 2023. godine. 

Učenici i učenice su, predvođeni razrednicima i razrednim odgajateljima: Šefkom Tinjakom, Lejlom Mušić, Meadinom Mrndžićem i Saudinom Šehić-Tulek, posjetili Bugojno, Jajce, Travnik, Vitez, Ahmiće i Kakanj.

Najprije su u Bugojnu imali kratko, ali jako vrijedno, druženje i susret sa Zenajdom Delibašić, diplomanticom Karađoz-begove medrese, i njenim suprugom Mahirom, koji su uspješni pokretači i vlasnici rasadnika i trgovačkog lanca Demfres d.o.o. Bugojno. Upoznali su se sa njihovim radom, ali i razgovarali o zajedničkoj saradnji koja se može razviti kroz vannastavne aktivnosti naše škole. 

U Jajcu su učenici i profesori naše škole posjetili Čaršijsku ili džamiju Esme sultanije. To je jedina džamija u Bosni i Hercegovini koja nosi ime po jednoj ženi, a koja je trenutno u funkciji. Posjetili su i Plivski vodopad, zasigurno jedan od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini.

Nakon posjete Jajcu, zaputili su se i do Travnika, gdje su se namazom odmorili u Šarenoj džamiji, a onda nastavili obilaziti i upoznavati se sa znamenitostima tog vezirskog grada. Posjetili su i Vezirov dućan – mjesto u kojem svaki putnik-namjernik može doživjeti Bosnu i Hercegovinu na jedan potpuno drugačiji način.

Posjeta Vitezu i Ahmićima podsjetila je naše učenike i profesore na stradanja Bošnjaka tih krajeva u periodu 1992-1995. godine. Naši vrijedni domaćini Mujo Trako i Mahir-efendija Husić upoznali su učenike i profesore Karađoz-begove medrese sa ratnim stradanjima Bošnjaka Ahmića, Viteza i okolnih mjesta. 

Oni su kroz svoja obraćanja podsjetili na 16. april 1993. godine, kada je, od strane snaga HVO-a ubijeno 116 civila. Ispred obnovljene džamije u Ahmićima, koja je bila porušena tokom agresije, izgrađeno je spomen-obilježje sa imenima svih 116 ubijenih. Od 116 šehida, njih 44 su iz jedne porodice. Iz porodice Ahmić. Najmlađa žrtva je imala samo tri mjeseca. 
Prema riječima domaćina, neke porodice su potpuno istrijebljene i danas u Ahmićima nema nikog iz tih porodica. Takav slučaj je sa porodicom Salkić i nekim drugim porodicama. 

Kroz cjelokupna svoja obraćanja, i neumorni Mujo Trako, pregalac na očuvanju kulture sjećanja i pamćenja, i vrijedni imam Mahir-efendija Husić, istakli su da je jako važno da naše mlađe generacije znaju i uče o onom što se dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom agresije, te su bili posebno obradovani dolaskom učenika i učenica drugog razreda, kao i njihovih profesora. Taj dolazak vrijedan je svake pažnje, istakli su, i dodali kako je to znak da se u Karađoz-begovoj medresi itekako velika pažnja posvećuje kulturi sjećanja i pamćenja, čemu svjedoči i posjeta Ahmićima.

Nakon klanjanja akšam-namaza u Ahmićima, učenici i profesori naše škole posjetili su, u povratku, i Kakanj, te se u kasnim večernjim satima vratili u Mostar, puni novih spoznaja i saznanja.

Foto: Ahmed Šošić