U petak su, 29. septembra 22023. godine, učenici 3. razreda Karađoz-begove medrese, zajedno sa svojim razrednicima i razrednim odgajateljima, realizovali edukativnu ekskurziju. Takav vid ekskurzije, a koja se organizuje za sve razrede i odjeljenja, dio je godišnjeg plana rada Karađoz-begove medrese. 

Predvođeni profesorima: Merjem Muratović-Šuta, Smajom Čolakovićem, Nazifom Garibom i Lejlom Boškailo, učenici 3. razreda su obišli kompleks Memorijalnog centra u Potočarima, ali i posjetili Međunarodni forum solidarnosti Emmaus. 

Kroz samu posjetu, a od strane domaćina, upoznati su sa svim onim što se na prostoru Srebrenice i Potočara dešavalo tog krvavog jula, ali i tokom svih ratnih godina (1992-1995.), tokom kojih je nad Bošnjacima izvršen genocid. 

Učenici i profesori su džuma-namaz obavili na Musalli Memorijalnog centra u Potočarima, a džuma-namaz je predvodio i hutbu održao profesor Smajo Čolaković, jedan od razrednika ove generacije učenika.

Nakon Potočara i Srebrenice, učenici i profesori naše škole posjetili su i Tuzlu, te Behram-begovu medresu, gdje su prenoćili. Nakon posjete Tuzli, učenici su u subotu, 30. septembra 2023. godine, posjetili i Sarajevo, gdje su boravili do ikindija-namaza. 

U Sarajevu su imali priliku, a po pozivu naše bivše učenice, prisustvovati hafiskoj dovi hafize Joudy Hassan, koja je proučena u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon podne-namaza.