U subotu je, 30. septembra 2023. godine, pred podne-namaz, Hor Karađoz-begove medrese izveo mevludski program u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju.
Naime, na poziv Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, naš hor je i ove godine nastavio tradiciju rebiu-l-evvelskih nastupa u gradu sunca. 

Programu je prisustvovalo preko trideset Trebinjaca i Trebinjki, a koji su se, kako su to rekli nakon programa, ozarili i nadahnuli onim što im je ponudio Hor Karađoz-begove medrese.
Riječi dobrodošlice svim prisutnim iskazao je, na početku programa, hafiz Sadik-efendija Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje. 

„U ovom rebiu-l-evvelskom ozračju imate priliku slušati Hor Karađoz-begove medrese iz Mostara. Mi imamo priliku danas u džamiji Osman-paše Resulbegovića otvoriti ili proučiti mevlud povodom rođenja našeg Poslanika. Već smo na polovini mjeseca rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem se intenzivnije, ljepše i češće osjećamo i sjećamo života i djela Poslanika, a.s. Ova ekipa koja je danas sa nama je veoma aktivna. Svaki dan imaju negdje nastupe – od Mostara, do Trebinja, Livna, Duvna, Konjica, Prozora. Poslije ovog programa prelaze granice naše države i idu u Dubrovnik, gdje će imati nastup. Zato im se posebno zahvaljujemo na njihovom angažmanu, jer predstavljaju jednu od najvažnijih odgojno-obrazovnih institucija na našem prostoru u jednom lijepom svjetlu. Medresa je velika institucija i svi mi nju trebamo podržati i stati iza nje. To Medžlis Islamske zajednice Trebinje itekako zna uradti kroz razne akcije koje provodimo ovdje zajedno sa Karađoz-begovom medresom i zaista smo ponosni na to“ – poručio je hafiz Fazlagić. 

Spletom mevludskih spjevova, ilahija i kasida, učenjem tekbira i salavata, prisutne Trebinjce ozarili su, izvodeći program u čast Poslanika, a.s., članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese, dok je to svojim vazom učinio magistar Suad Mujakić, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese za internat. 

„Karađoz-begova medresa je medresa na ovom južnom dijelu naše države i naša obaveza je da, koliko god možemo, budemo prisutni ovdje u Trebinju. Mi se trudimo da tako i bude i da i na ovaj način budemo ovdje, da vas podržimo, ali i da kažemo hvala za sve ono što radite kada je u pitanju rad Karađoz-begove medrese. Ja znam da ste, po tom pitanju, jedna dobra zajednica, na čelu sa hafizom Sadikom, i da umnogome pomažete rad ove škole. Znam i to da će ta obostrana saradnja i podrška i dalje biti poveznice Karađoz-begove medrese i Medžlisa Islamske zajednice Trebinje“ – istakao je, na početku svog obraćanja, magistar Mujakić.

On se osvrnuo i na nekoliko detalja iz života Poslanika, a.s., a kojima je dodatno probudio ljubav prema najodabranijem biću koje je zemljom hodilo.

„Svako onaj koji osjeti i najmanju trun ljubavi prema Poslaniku, a.s., bit će nagrađen. Zato, Bog vam dao svako dobro, pokušajte što više prostora u svojim srcima odvojiti za njega. Jer, bez onog što nam je Poslanik, a.s., ostavio ka svoje poruke i smjernice, nema nam dobrog puta. Samo sa onim što nam je Poslanik, a.s., ostavio možemo naći pravi smjer i, uz kur'anske poruke, sretno koračati ka budućem svijetu“ – kazao je profesor Mujakić. 

Dovu na kraju programa proučio je hafiz Sadik-efendija Fazlagić, nakon čega su vrijedne predstavnice Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Trebinje počastile sve prisutne halvom i drugim poslasticama. 

Foto: Mirza Garib