U okviru rebiu-l-evvelskih nastupa, Hor Karađoz-begove medrese je u četvrtak, 28. septembra 2023. godine, izveo mevludski program u Džudža Džaferovoj džamiji u Duvnu. 

Domaćini profesorima i učenicima Karađoz-begove medrese bili su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Duvno koji su se istinski potrudili da dočekaju musafire na najljepši način.
 
Nakon klanjanja akšam-namaza mladost Medrese je Bošnjake i Bošnjakinje Duvna ozarila mevludskim spjevovima, ilahijama i kasidama, tekbirima, salavatima... 

O Poslaniku, a.s., kao našem životnom uzoru govorio je profesor Šefko Tinjak. On je na početku svog obraćanja iskazao radost što je upriličen jedan ovakav program.  

„Ja se večeras osjećam ponosnim. Osjećam se ponosnim zajedno sa ovim mojim učenicima i kolegom Meadinom, jer smo došli ovdje i imamo priliku sa vama – Bošnjacima i Bošnjakinjama Duvna provesti ovu mubarek noć. Ovo je noć uoči petka, a našem susretu je povod rođenje Muhammed, a.s. Mi vam prenosimo selame direktora, profesora, uposlenih i ostalih učenika Karađoz-begove medrese“ – rekao je profesor Tinjak.  

Profesor Tinjak je kroz nekoliko detalja iz Poslanikovog, a.s., života ukazao na to šta bi nama danas trebao predstavljati Muhammed, a.s. 

„Allah, dž.š., je nama poslao Poslanika iz milosti. Nama je Poslanik, a.s., uzor. Zapitamo li se nekad šta je nama danas Muhammed, a.s. On je tu među nama, on je živ. Ne u onom fizičkom smislu, ali je živ, jer je živ njegov sunnet. Trebamo se zapitati šta nama Poslanik, a.s., znači. Učili smo i čuli smo da je Poslanik još u svojoj mladosti dobio nadimak El-Emin – Povjerljivi. Dobio je takav nadimak, jer je Muhammed radio svoj posao čestito i vrijedno. Radio je svoj posao do kraja. Bio je iskren na riječi i čestit na djelu. I mi trebamo izrasti u čvrstu i nepokolebljivu osobu. Osobu koja će biti povjerljiva, čvrsta, izdržljiva. Posebno na ovim našim prostorima. Ovdje nam trebaju takve osobe“ – kazao je profesor Tinjak. 

Nakon programa u Duvnu, Hor Karađoz-begove medrese nastavlja svoje rebiu-l-evvelske nastupe, pa će u subotu, 30. septembra 2023. godine, nastupiti u Trebinju i Dubrovniku. 
Nastup u Trebinju zakazan je za 12 sati, dok će nastup u Dubrovniku početi nakon klanjanja akšam-namaza.