U srijedu je, 27. septembra 2023. godine, menadžment Karađoz-begove medrese organizovao edukativnu ekskurziju za učenike prvog razreda. Edukativnu ekskurziju realizovali su razrednici i razredni odgajatelji nove generacije softa: Elmedin Ljevo, Muhamed Purišević, Selvedina Šehić, Aiša Čolaković. 

Nova generacija softa Karađoz-begove medrese okuplja učenike iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, te drugih država, pa je edukativna ekskurzija bila prilika da se učenici i učenice pobliže upoznaju sa gradovima i znamenitostima Hercegovine. 

Tokom edukativne ekskurzije, učenici i učenici imali su priliku posjetiti Počitelj, Stolac i Blagaj. Domaćini našim učenicima i profesorima bili su Mersed-efendija Šabanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac i Hišam-efendija Hafizović, imama Sultan Selimove džamije u Blagaju.
Oni su učenike i učenice upoznali sa historijatom gradova koje su posjetili, te njihovim znamenitostima, kao što je to učinio i profesor Historije Elmedin Ljevo.

Ovakav vid aktivnosti već dugo godina u svom radu njeguje Karađoz-begova medresa, te svoje učenike upoznaje sa vrijednostima svog naroda, kulturom, historijom, tradicijom i znamenitostima zemlje kojoj pripadaju.