U srijedu je, 27. septembra 2023. godine, u divanhani Karađoz-begove medrese održana dodjela nagrade učenici naše škole, a koja je na konkursu Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar, osvojila 2. mjesto.
Riječ je o maturantici Delili Osmanagić, koja je na tom konkursu učestvovala sa svojim likovnim radom i osvojila 2. mjesto među mnogobrojnim učesnicima. Tema konkursa bila je „Nije sloboda sa neba pala“. 

Nagradu su našoj Delili uručili gospodin Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a Bosne i Hercegovine i gospodin Mirad Ćupina, član Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar. 
Delila se kao članica Likovne sekcije Karađoz-begove medrese prijavila na taj konkurs, a pod mentorstvom rukovodioca sekcije, magistrice hafize Lejle Boškailo. 

Prilikom preuzimanja diplome i novčane nagrade, Delila je rekla: „Ovo je trenutak velike radosti i ponosa za mene. Osvajanje 2. mjesta na ovom prestižnom takmičenju za mene predstavlja ne samo lični uspjeh, već i duboko značenje koje nosi tema 'Nije sloboda sa neba pala'. Ovo je, također, i uspjeh za moju Karađoz-begovu medresu koja ima dosta talentiranih učenika, što se pokazuje kroz različite aktivnosti. Sloboda kao koncept nije nešto što se uzima zdravo za gotovo. Ona je plod mnogo truda, žrtava i borbe generacija koje su došle prije nas. I ovo takmičenje nas podsjeća na važnost razumijevanja i čuvanja te slobode.“

Ona se zahvalila i svima onima koji su doprinijeli njenom uspjehu. 

„Hvala svima na tome što su me podržali u ovom, posebno hvala mojoj profesorici Lejli Boškailo koja me inspirisala i bodrila tokom svih ovih godina, a kao rukovodilac Likovne sekcije. Svoj talent sam prepoznala zahvaljujući njoj. Ova nagrada me inspiriše da nastavim sa svojim radom“ – kazala je Delila.

O impresijama i samom takmičenju na kojem su učestvovali članovi sekcije kojom rukovodi, govorila je, ovom prilikom, i magistrica hafiza Lejla Boškailo. 

“Zahvaljujem organizatorima Udruženja antifašista i boraca NOR-a koji su putem likovnog takmičenja pod nazivom ‘Nije sloboda s neba pala’ otvorili polje za bogat spektar originalnih kulturoloških, kulturnih i umjetničkih interakcija. Čast je i zadovoljstvo danas biti njihov domaćin u Karađoz-begovoj medresi, povodom dodjele druge nagrade mladoj perspektivnoj i talentiranoj umjetnici, maturantici Karađoz-begove medrese, Delili Osmanagić. Nakon što se tokom svoje višegodišnje aktivnosti u našoj Likovnoj sekciji, dokazala u oblasti realističnog slikarstva, Delila Osmanagić izgrađuje svoj prepoznatljiv stil, te se sve više okreće ekspresionizmu. Delila ima izuzetan talenat da apstraktne smislive odjene u živopisne plaštove likovnih simbola. Jedan od tih univerzalnih smislova na ovom takmičenju bila je sloboda. Svima nama sloboda je od esencijalnog značaja. Ona je temelj za sve lične i općedruštvene dobrobiti koje uživamo” – istakla je magistrica Boškailo. 

Poručila je i da joj je zadovoljstvo mentorisati likovne radove učenika Karađoz-begove medrese, te da će se Delilin nagrađeni rad uskoro moći pogledati na kolektivnoj izložbi nagrađenih radova koju će UABNOR uskoro organizovati u Mostaru. 

Čestitamo našoj Delili i njenoj mentorici, profesorici Boškailo, na ovoj vrijednoj nagradi!