Medžlis Islamske zajednice Mostar svake godine, tokom mjeseca rebiu-l-evvela, a zajedno sa Pedagoškim zavodom Mostar i Vakufom „Daru-l-'ilm“ raspisuje Literarni konkurs u povodu rođenja Poslanika, a.s. Tako je bilo i ove godine, a tema Literarnog konkursa bili su stihovi iz Mevluda Rešada Kadića „Rodi nam se mjesec usred tamne noći, evo ga dolazi, radujte se oči“. 

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada upriličeni su na centralnoj mevludskoj svečanosti manifestacije „Uzor si mi, Poslaniče“, u Koski Mehmed-pašinoj džamiji, u utorak, 26. septembra 2023. godine. 

Rezultate Literarnog konkursa prisutnima je predstavila doktorica Enisa Gološ, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar. 
Među nagrađenima je Hamza Džafić, učenik 2. razreda Karađoz-begove medrese.
Hamza je osvojio 2. nagradu Literarnog konkursa, na čemu mu čestitamo!

U prilogu ovog teksta možete pročitati Hamzin rad koji je nagrađen 2. nagradom. 

„Al' je divna, al' je blaga ova noć,
koga čeka ta ljepota, ko će doć'?
Sva pustinja srebrom blista, sve k'o san.
Jata zv'jezda, roj dragulja, noć k'o dan.
Zlatan mjesec iznad Mekke zastao,
grad utiho, smirio se, zaspao.“

U toj tihoj, tamnoj noći na svijet će doći mekkansko siroče, bosonogi dječak Muhammed, sin  Amine i rahmetli Abdullaha. Niko nije mogao slutiti sreću koju će ovo rebiu-l-evelsko novorođenče donijeti čovječanstvu. To poslušno, stidljivo siroče izrast će u vrijednog i povjerljivog mladića, dobrog i nježnog supruga, osjećajnog oca, voljenog djeda, pouzdanog prijatelja, dobrog komšiju, poštenog trgovca, mudrog učitelja, odvažnog državnika, pravednog sudiju...

On je Taj najavljeni i dugoočekivani Poslanik o kome su govorile sve ranije Allahove objave. Najveći među velikanima ljudskog roda, onaj  koji će uspjeti preporoditi čovječanstvo i postati uzorom u svemu onome što je lijepo, dobro i korisno.

A ja sam onaj koji kada shvati da dolazi rebiu-l-evel krenem od nulte tačke i idem prema smjeru ispoljavanja ljubavi i poštovanja prema najodabranijem i najdražem Božijem stvorenju. Baš i posebno u ovom mjesecu – mjesecu rođenja Božijeg Poslanika, a.s., mjesecu ljudske korekcije i motivacije, trebaju nam promišljanja o sebi i drugima, našim porodicama, te o sadržaju naših života u smislu bliskosti i povezanosti sa sunnetom Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Ovaj mjesec upućuje nas da poglede usmjerimo na svoja djela, ponašanje, osobine, karakter, moral, šta to imamo kod sebe s čime bismo mogli pokazati da slijedimo Poslanika.

Imamo li veliko srce Medinelija koji srčano prihvatiše Poslanikovu hidžru, a koja se dogodila u istom mjesecu? Tom prilikom su muhadžiri i ensarije, uz pratnju bubnjeva i defova, iz svojih srca izlijevali stihove dobrodošlice:

“Puni mjesec nas obasja od Senijeti-l-veda,
 Kevserom pojimo duše dok čekamo Ahmeda.
 Ti koji si od Allaha cijelom svijetu poslan,
 doš'o si da grad Medinski ilumom nam obasjaš.''

Tom dobrodošlicom su Medinelije posvjedočile čovječanstvu vlastitim primjerom univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro - mora se biti dobar, da bi se savladao svijet – valja, najprije, savladati samog sebe. Sve ono u čemu si slab, u čemu imaš negativnost, Poslanik bi te u tome savjetovao da to ispraviš i budeš bolji. Tako je odgovarao ljudima u svom vremenu.

Danas ummet broji više od milijardu sljedbenika, ali je to samo, ponekad se čini, količina bez kvaliteta. Strahopoštovanje je nestalo iz prsa neprijatelja, igraju se sa muslimanima kako hoće, ratujući protiv njih i osvajajući šta im je volja. A muslimani okupirani i zarobljeni u dunjaluk, plaše se za svoj život i strepe od smrti. 
Usred ovog tamnog dunjalučenja, i narušenog stanja ummeta, ti nam, Poslaniče, dolaziš kao spasenje i motivacija za sve ljude. Dolaziš nam, Poslaniče, kao svjetlo usred tamne noći, kao vodič, kao putokaz... Koliko smo spremni suočiti se sa našim slabostima i priznati ih i učiniti korak više da ih se riješimo, toliko koraka ćemo više učiniti prema Poslaniku.

Poslanik je nama lično definirao vlastitu životnu ulogu i misiju poznatim riječima: “Poslan sam da upotpunim plemenite osobine kod ljudi, da izgradim i uljepšam njihov karakter, ćud, ahlak.“ 
Temelj je izgradnja karakternih crta svakog čovjeka kroz eliminiranje negativnog stila ponašanja, te unapređivanja plemenitih osobina shodno ličnosti svake osobe.

Oči moje su tebe poželjele, ja Resulallah! Raduju se i čeznu za trenutkom kada će te na Određenom danu sresti, nadajući se da će moći ponosno pokazati kako sam živio tvoj sunnet i kako sam se trudio biti od koristi svim ljudima, da sam želio drugima ono što želim sebi, i da sam nastojao živjeti plemenite osobine s kojima si ti osvajao ljudska srca.

Ako danas, kao jedna od mladica tvog ummeta, u dobu mog sazrijevanja, i zalutam ili posustanem, znam da si Ti sa svojim mudrostima onaj koji će me uputiti dalje, odvažnije stazom života i koji će me prigrliti sebi onda kada mrak, smak svijeta zavlada. 

A, tada, na Određenom danu, pojavit će se mjesec usred tamne noći. Uskliknut će srce: Evo ga, dolazi! Radujte se, šefa'atu, ummetske oči!