U Narodom pozorištu Mostar sinoć je, 21.  septembra 2023. godine, otpočela sedma sezona ciklusa predavanja „Poslanik, a.s., u priči“. Ovaj ciklus predavanja iz godine u godinu organizuje Karađoz-begova medresa, a svakog četvrtka u mjesecu rebiu-l-evvelu – mjesecu rođenja Allahovog Poslanika, a.s.

Sedmu sezonu otvorio je, svojim predavanjem, magistar hafiz Ammar Bašić, koji se na samom početku zahvalio organizatorima na pozivu da govori u Mostaru i to pred publikom koja je do posljednjeg mjesta ispunila prostor Narodnog pozorišta Mostar.

„Draga omladino, draga braćo i sestre, sretan sam da sam večeras s vama ovdje, u ovom magičnom gradu, prelijepom Mostaru, koji je biser naše Bosne i Hercegovine. Hvala vam što ste došli da se zajedno družimo i da Allaha i Poslanika spominjemo, te da jačamo svoj iman i da jačamo međumuslimanske veze, bratske i sestrinske odnose. Zahvaljujem organizatorima ovog druženja. Sretan sam posebno i tu pohvalu hoću odmah da kažem – u Mostaru se ova manifestacija o Poslaniku, a.s., organizuje zajedno, kao jedno, kako i treba to da bude – zajedno dišu i Medžlis i Medresa i sektor koji radi sa mladima i Centar za učenje Kur'ana. To je nešto na šta sam posebno ponosan i što u vremenima koja su bremenita i koja su pred nama najviše što nam je otrebno jeste da jedni drugima se okrećemo licem i razgovaramo, a ne da jedni drugima okrećemo leđa“ – rekao je na početku svog obraćanja hafiz Bašić. 

On se tokom predavanja osvrnuo na nekoliko detalja i događaja iz života Poslanika, a.s. Kazao je da je bitno govoriti o našem plemenitom uzoru, Muhammedu, a.s., kako bi se taj naš uzor oslikao i u našim životima, u našoj svakodnevnici. 

„Mi svi imamo svoje slabosti i mahane. Kada više upoznate nekog insana, vi ćete se na prvi pogled očarati, ali ćete se i razočarati. To je normalno. Jedino to ne važi za Poslanika, s.a.v.s. Jer, Allah Uzvišeni ga je dao kao paradigmu najljepšeg ponašanja do Sudnjeg dana. On nije samo najljepšeg ponašanja, on je na vrhuncu onog što se zove lijepa ćud, lijep ahlak i ponašanje. Nemoguće je da te neko nadvisi, o Muhammede. Ti si najljepša paradigma“ – pojasnio je ulogu Poslanika u našim životima magistar Bašić.

Osvrćući se na to koliko su nam smjernice iz života Poslanika, a.s., potrebne danas u turbulentnom vremenu, hafiz Bašić je poručio da je jako bitno da u našoj životnoj priči bude Poslanik, a.s., odnosno da smjernicama iz Poslanikovog života uljepšamo svoj život i svoju životnu priču. 

„Nemoguće je ne ojačati svoje srce salavatom, ne vezati se za Poslanika, a da Allah ne dotakne tvoje srce, ne oživi ga i ne uljepša tvoju životnu priču. Nemoguće je to, braćo i sestre! To je Allahov zakon. On u Kur'anu kaže: 'Neće ih Allah kazniti, Muhammede, dok si ti među njima'. Zapamtite, braćo i sestre, da neće ni nas ovdje, kao Bošnjake, Allah kazniti sve dok među nama živi svjetlos sunneta Muhammeda, a.s. Sve dok mi jedni s drugima komuniciramo, dok smo marljivi, dok smo čestiti, dok se trudimo da ničiji hakk ne uzmemo, dok se trudimo da budemo preči jedni drugima mi zajedno koji smo u saffu, nego da nam bude preči neko ko ne zna za Muhammeda, a.s. Vezati se za Muhammeda, a.s., znači namirisati svoj život, učiniti mladim svoje srce, dati poleta, energije, elana svome biću i svojoj duši“ – istakao je hafiz Bašić. 

Ciklus predavanja „Poslanik, a.s., u priči“ nastavlja se i naredna tri četvrtka u mjesecu rebiu-l-evvelu, a predavači će biti: Mustafa-efendija Jelovac, dr. hfz. Omar Nuhić i hfz. Sadik-efendija Fazlagić. Predavanja će biti održana u atriju Karađoz-begove medrese sa početkom u 19.30 sati. 

Foto: Belmin Krhan