U sklopu odgojno-obrazovnog rada učenici prvog razreda sproveli su u utorak, 12. septembra 2023. godine, aktivnost tradicionalna šetnja gradom Mostarom, odnosno edukativnu ekskurziju gradom u koji su došli kako bi u vakufu Karađoz-begovom stjecali znanje i jačali svoj iman. Oni su u Karađoz-begovu medresu i Mostar došli iz različitih bosanskohercegovačkih, ali i gradova drugih država. 

U okviru te aktivnosti, predvođeni profesorima Elmedinom Ljevom, Selvedinom Šehić i Aišom Čolaković, posjetili su određene znamenitosti grada na Neretvi i upoznali se sa njihovom historijskom pozadinom. 

Obišli su i prvu zgradu Karađoz-begove medrese, koju je iz dobara svojih, sagradio čuveni i najveći vakif Hercegovine – Karađoz-beg, koja se nalazi uz istoimenu džamiju u samom centru grada, a u kojoj su te večeri obavili akšam-namaz.

Tradicionalna šetnja nije mogla proći bez posjete Starom mostu, simbolu Mostara, a ona je izazvala poseban osjećaj među učenicima. Nakon obilazaka znamenitosti Mostara učenici su, zajedno sa svojim razrednicima i razrednim odgajateljima, upriličili kraće druženje uz sladoled nadomak Starog mosta. 

Molimo Uzvišenog da novoj generaciji, 382. po redu, školovanje u Karađoz-begovoj medresi bude uspješno i hairli u svakom smislu!