Ovogodišnja akcija „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ uspješno se nastavlja realizovati i u danima Kurban-bajrama.
Akciji se odazvao veliki broj džematlija sa područja Muftijstva mostarskog, ali i iz bošnjačke dijaspore, koji su uplatom kurbana u Karađoz-begovu medresu željeli pomoći pri ishrani učenicima najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini.

Tokom perioda uplate kurbana u Karađoz-begovu medresu uplaćeno je oko 1 000 kurbana, a određeni dio biti će proslijeđen i pojedinim društveno-socijalnim organizacijama, poput bolnica, dječijih domova, domova za stara i iznemogla lica, koje djeluju u našem gradu i Hercegovini.

Jutros je, 28. juna 2023. godine, nakon klanjanja bajram-namaza, u dvorištu Karađoz-begove medrese žrtvovan i kurban pred dušu Muhamed-bega Karađoza, najvećeg vakifa Hercegovine, čije ime i nosi Karađoz-begova medresa.

Žrtvovanju kurbana prisustvovali su prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i mr. Salem-ef. Dedović, muftija mostarski. Tim činom željelo se sačuvati sjećanje na velikana bošnjačke prošlosti, kako bi se taj emanet prenio i na buduće generacije, u nadi da se pamti najveći vakif Hercegovine, ali i drugi vakifi Karađoz-begove medrese i naših prostora. 

„Mi smo u ovoj fazi sprovođenja akcije klanja kurbana za Karađoz-begovu medresu, za ovu 2023. godinu, odnosno 1444. hidžretsku. U toj akciji došli smo do same faze klanja kurbana. Jutros smo žrtvovali kurban za najvećeg vakifa Hercegovine, Karađoz-bega, što smo tradicionalno već i prethodnih godina činili. Tom činu prisustvuju najveći vjerski dužnosnici Muftijstva mostarskog, kao i drugi naši uposlenici. Allaha molimo da se smiluje ovom velikom čovjeku, dobrotvoru i vakifu i da bude primjer onima koji će činiti dobra djela“ – rekao je direktor Karađoz-begove medrese. 

On se zahvalio svima onima koji su i ove godine podržali rad Medrese, darujući svoje kurbane za ishranu njenih učenika. 

„Mi smo jako zadovoljni ovogodišnjom akcijom darovanja kurbana za Karađoz-begovu medresu, jer smo uspješno sproveli samu akciju. Imali smo uspješnu nabavku stoke po svim parametrima koji su zadani, u smislu veterinarske struke. Također, samo klanje prolazi u najboljem redu. Zahvaljujem svim našim džematlijama koji su dali ovaj emanet, ovaj ibadet u povjerenje Karađoz-begovoj medresi da obavi u njihovo ime, jer oni to nisu bili u stanju da urade pred svojim kućama. Također, u ime roditelja i učenika Karađoz-begove medrese im zahvaljujem, jer ova akcija će biti dovoljna za sve potrebe mesa i mesnih proizvoda našim učenicima tokom cijele naredne školske godine“ – istakao je hafiz Tulek. 

Akcija „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ nastavlja se tokom dana Kurban-bajrama, kada će uslijediti podjela kurbanskog mesa uplatiocima kurbana na njihove kućne adrese i dijeljenja bajramske radosti sa uposlenicima naše škole.

Karađoz-begova medresa zahvaljuje svim uplatiocima što su podržali akciju „Kurban za Karađoz-begovu medresu“ uz dovu Uzvišenom da žrtvovani kurbani budu njihovo svjetlo na Sudnjem danu!
Uz dovu, Medresa upućuje i svoju bajramsku čestitku: Bajram šerif mubarek olsun!