Karađoz-begova medresa u redovima svojih diplomanata i diplomantica ima preko 1 000 insana koji su uspješno završili ovu najstariju odgojno-obrazovnu instituciju u Hercegovini, a danas su razasuti diljem svijeta i aktivni učesnici važnih društvenih zbivanja i nosioci odgovornih funkcija u našoj zajednici. 

Jedan od njih je magistar Vahid Suljić, koji se u Karađoz-begovoj medresi školovao kao dio 360. generacije diplomanata i diplomantica, a ovih dana je stekao po drugi put zvanje magistra. 
Naime, Vahid je najprije magistarski studij završio na Univerzitetu Hamad bin Khalifa u Kataru, odbranivši magistarski rad i stičući diplomu i zvanje magistra iz oblasti Javne politike.
Proteklih dana je naš Vahid Suljić odbranio i drugi magistarski rad na prestižnom Roxbourg univerzitetu u Švicarskoj, gdje trenutno pohađa doktorski studij. 

Vahid je tu radost podijelio sa svojom Medresom, te smo tim povodom upriličili i ovaj razgovor. Inače, Vahid je jedan od naših diplomanata koji je stalno uz Karađoz-begovu medresu i koji je u proteklim godinama dao ogroman doprinos njenom radu i projektima koje je naša škola realizovala. 

„Hvala Allahu koji mi je omogućio da uspješno završim svoj drugi magistarski studij! Nakon sticanja magistarske diplome iz Javne politike na Univerzitetu Hamad bin Khalifa u Kataru, sada sam magistrirao na prestižnom Roxbourg-u u Švicarskoj. Dobijanje druge magistarske diplome ili zvanja jeste veliki uspjeh koji izaziva duboke osjećaje ponosa, ličnog zadovoljstva, ali i velike odgovornosti“ – govori nam Vahid. 

Vahid ističe da je cjeloživotno učenje itekako bitno za svakog čovjeka, te da se čovjek stalno treba usavršavati i širiti svoje znanje. 

„Ono što me motivisalo da završim drugi magistarski studij, pored već završenog, jeste želja za daljim usavršavanjem i širenjem svog znanja. Prvi magistarski studij me inspirisao da nastavim svoju akademsku karijeru i istraživanje u oblasti Javne politike. Shvatio sam da postoji još mnogo toga što mogu naučiti i doprinijeti svojoj struci. Također, svjestan sam da se svijet brzo mijenja i da je kontinuirano obrazovanje ključno za uspješno suočavanje s izazovima koji dolaze. Želja da se razvijam kao stručnjak i da pružim kvalitetan doprinos društvu motivisala me da se upustim u drugi magistarski studij. Vjerujem da je cjeloživotno učenje važno za lični rast i postizanje visokih ciljeva, te sam se odlučio iskoristiti tu priliku koja mi je bila pružena na Roxbourg-u“ – kazuje naš Vahid. 

Tokom razgovora, prisjetio se svojih početaka i školovanja u Karađoz-begovoj medresi. Ističe da mu je Medresa uveliko pomogla da postane ono što jeste danas. 

„Moja obrazovna avantura započela je u Karađoz-begovoj medresi, koja je bila moja polazna tačka i temelj znanja. Svaka stepenica na mom putu obrazovanja donijela mi je ne samo znanje, već i inspiraciju i motivaciju da slijedim svoje medresanske snove. Bez obzira na to koliko je put bio izazovan, uvijek smo odgajani da vjerujemo, da je svaka investicija u obrazovanje vrijedna. Profesori Karađoz-begove medrese su imali neizmjernu ulogu u mom životu i uspjehu koji sam postigao danas. Njihova iskrena podrška, mentorstvo i vjerska pouka bili su ključni faktori koji su me vodili na putu obrazovanja i ostvarenja ciljeva. Njihova mudrost, strpljenje i neprestano usmjeravanje pružili su mi temelje i usmjerenje koje sam trebao. Bez njihove podrške, moj put do magistarske diplome ne bi bio isti. Zato sam zahvalan Allahu na tim divnim ljudima u mom životu koji su me podržavali i vjerovali u mene. Njihove vrijedne lekcije i savjeti ostaju snažan temelj mog uspjeha“ – ističe, s ponosom, naš diplomant Vahid Suljić. 

Mladima preporučuje da slijede svoje snove, posebno softama Karađoz-begove medrese, koji, ako žele i budu uporni, mogu dostići, uz Božiju pomoć, sve ono o čemu sanjaju. Podsjeća da je on do tih snova krenuo iz Karađoz-begove medrese i stigao do Katara, gdje je na funkciji starijeg stručnjaka za angažman alumnista Katar Fondacije i koji je, inače, osnivač najveće studentske platforme koja trenutno okuplja više od 109 000 studenata u Kataru, a to je Students Katar. 

„Molim Allaha da svi skupa, kao i naša djeca, nastavimo zajedno slijediti svoje snove, a povrh svega u praksi sprovoditi kur'anski imperativ: Uči, čitaj, te da ostvarimo pozitivne promjene kako u domovini, tako i svijetu“ – poručuje, za kraj razgovora, naš diplomant Vahid. 

Vahidu zahvaljujemo na ovom razgovoru, te mu čestitamo na još jednom ostvarenom velikom uspjehu, uz želju da hairli okonča i doktorski studij, u šta ne sumnjamo!