Svečanom akademijom je u subotu, 3. juna 2023. godine, ispraćena 378. generacija maturanata i maturantica Karađoz-begove medrese. Akademija je održana u Sportskoj sali USRC „Midhad Hujdur Hujka“, a njome je ozvaničen kraj školovanja 59 maturanata i maturantica nad kojima su četiri godine bdjeli razrednici: Harun Macić, Elmedin Ljevo, Lejla Mezit i Harisa Ćukle, razredni odgajatelji Ernad Čajdin i Aiša Čolaković, te ostali profesori i odgajatelji koji su svojim trudom i zalaganjem doveli još jednu generaciju do uspješnog kraja.

Svečanost je otpočela ašaretom kojeg je proučio maturant Bakir Đonlagić, a nastavila se kasidom „Mladost u Medresi“, te obraćanjem profesora hafiza Aida Tuleka, direktora Karađoz-begove medrese.

„Ova omladina je stekla kvalitetno znanje i odličan odgoj u Karađoz-begovoj medresi i mi smo sretni kao njihovi profesori i odgajatelji što smo dali svoj maksimum da ova mladost, ako Bog da, kroči u život i da krene još uspješnije u vremenima koja su pred njima. Oni su ostvarili odlične rezultate na različitim poljima naučnih disciplina, na različitim sportskim takmičenjima. Ovdje među ovom generacijom je i hafiz Kur'ana, ali i, ako Bog da, još ovih momaka i djevojaka je na tome putu. Očekujemo da se upišu u te odabrane insane i da ponesu titulu čuvara Kur'ana. Oni su dokazali svoju vjernost i našim džematima i našem narodu kroz različite aktivnosti na području svih naših medžlisa“ - poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Posljednju prozivku maturanata i maturantica izvršile su njihove razredne starješine.
Maturante i maturantice IV A razreda prozvao je, po posljednji put, razrednik magistar Harun Macić, sljedećim redoslijedom:
Crnomerović Muhamed (Mostar), Duraković Muhamed (Konjic), Džiho Enida (Mostar), Đulić Samra (Gornji Vakuf), Gvozden Dalila (Gornji Vakuf), Kadić Vedad (Jablanica), Kara Medina (Mostar), Maksumić Muhamed (Konjic), Memić Salem (Konjic), Memić Smajil (Konjic), Mezit Imran (Mostar), Mujić Edina (Mostar), Mujkić Emrah (Travnik), Poljo Amina (Sarajevo), Rahimić Bakir (Mostar), Ramić Lamija (Duvno), Selimhodžić Ilma (Prozor), Šuta Šejma (Čapljina) i Žuškić Ajdina (Mostar). 

Maturante i maturantice IV B razreda prozvao je razrednik profesor Elmedin Ljevo, sljedećim nizom:
Bilanović Adna (Konjic), Blagajac Adla (Mostar), Brajević Bakir (Mostar), Ćatić Harun (Mostar), Demirović Jasmina (Konjic), Hadžić Dalila (Sarajevo), Hindić Rešad Hasan (Mostar), Hrnjica Amna (Konjic), Hrnjica Ensar (Konjic), Jugo Dželila (Mostar), Memić Afan (Mostar), Nuković Merjem (Sarajevo), Obradović Samir (Mostar), Opijač Anesa (Stolac), Selimić Asja (Stolac), Selimović Majra (Prozor), Serdarević Hamza (Mostar), hafiz Tabaković Abdullah (Mostar), Topalović Ismir (Konjic) i Tule Hamza (Mostar). 

Maturante i maturantice IV C razreda razrednica profesorica Harisa Ćukle prozvala je ovim redom:
Baralija Selma (Mostar), Čevra Belkis (Mostar), Čomaga Izet (Konjic), Čustović Ibrahim (Mostar), Drežnjak Emir (Mostar), Džajić Melika (Konjic), Đonlagić Bakir (Livno), Đulić Sara (Mostar), El Sharkawi Ismail (Sarajevo), Gološ Halima (Mostar), Hadrović Emrah (Olovo), Hodžić Armina (Prozor), Hujić Hanan (Hadžići), Marić Sadžid (Mostar), Milišić Selma (Mostar), Mustafić Lejla (Konjic), Nuhić Enisa (Konjic), Pašić Jusuf (Sarajevo), Smajilović Larisa (Jablanica) i Zahirović Omer (Mostar). 

U generaciji koja je svoje školovanje u Karađoz-begovoj medresi otpočela 2019. godine za Učenika i Učenicu generacije proglašeni su Bakir Rahimić, odnosno Edina Mujić. 

„Zahvalna sam Gospodaru što mi je pripala čast i zadovoljstvo da vam se obratim kao Učenica generacije. Sada je teško pričati, jer četiri godine Medrese nisu mala stvar. I dalje se sjećam tog prvog dana, gdje sam bila izgubljena među gomilom nepoznatih lica. Ta gomila nepoznatih lica sada su prijatelji, braća i sestre. Prije četiri godine smo zakoračili stazom Medrese, stazom mira i prijateljstva“ - rekla je Edina Mujić. 

A, Bakir Rahimić, Učenik generacije, rekao je: „Jedno sigurno znam – gdje god da krenemo ostaje nit koja kraj čini početkom, a to je naše zajedničko vrijeme provedeno u školskim klupama Medrese. To vrijeme je proletjelo za tren. Nije uvijek bilo lahko. Usponi i padovi su sastavni dio života i ovog školovanja, ali ponosni smo na njih, jer svaki uspjeh smo doživljavali sa nama posebnim ljudima i iz svakog pada trudili se izvući dobru pouku.“

Svoju čestitku maturantima i maturanticama uputio je magistar Salem efendija Dedović, muftija mostarski, između ostalog im poručivši: „Ova Akademija nam dođe kao jedna snažna poruka bošnjaštva. Tu poruku nam donose i naša braća iz drugih dijelova i gradova koji dođu i kažu – niste sami, nismo vas ostavili, nismo vas zaboravili. Znamo kroz šta prolazite i znamo kakva je vaša sudbina. Dijelimo s vama to bratsko, nacionalno, političko saosjećanje. Znamo da se ovaj prostor pokušava predstaviti kao prostor jednog naroda. To su krupni nasrtaji na ono što je zajedničko naslijeđe zemlje Bosne i Hercegovine, svih njenih naroda, u kojoj isto pravo na taj prostor i na to naslijeđe polaže naš bošnjački narod.“

Na Svečanoj akademiji obratio se i profesor doktor Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a koji je bio izaslanik Reisu-l-uleme na ovoj svečanosti. 

„Znanje i obrazovanje predstavlja temeljnu i najveću nužnost u islamu. Vi ste u tom pogledu u Medresi postigli velike rezultate i stigli na sami početak. Sada ste na novom početku i nastavite vaše stjecanje znanja i obrazovanja na svim poljima i u svim studijskim programima“ - kazao je doktor Hodžić. 

Izvođenjem medresanskih kasida, kao i kaside „Bistra rijeko“ – himne 378. generacije, poseban pečat Svečanoj akademiji dao je Hor Karađoz-begove medrese, dok su to umijećem svog voditeljskog dara učinili Abdusamed Dragolovčanin i Amina Šuta, učenici 3. razreda naše škole. 

Svečanost je završena hair-dovom koju je proučio magistar Suad Mujakić, pomoćnik direktora Karađoz-begove medrese za internat. 

Foto: Mirza Garib