U četvrtak su, 25. maja 2023. godine, učenici Karađoz-begove medrese iz Mostara i Medrese „Mehmed Fatih“ iz Podgorice izveli zajednički program, a kojim je nastavljena saradnja ovih dviju institucija. 

Program je održan u amfiteatru Medrese „Mehmed Fatih“, a otpočeo je učenjem Kur'ana od strane Ahmeda Redžematovića i čitanjem kur'anskog prijevoda od strane Anele Vukić, učenika jedine medrese u Crnoj Gori. 

Interpretacijama mevludskih spjevova, ilahija i kasida, učenjem tekbira i salavata, program su upotpunili članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese, predvođeni profesorom Meadinom Mrndžićem. Oni su se predstavili ilahijama i kasidama sa CD-a „Svjedoci Istine“, a koji je Karađoz-begova medresa izdala 2015. godine. 

Inače, Karađoz-begova medresa i Medresa „Mehmed Fatih“ imaju dugogodišnju saradnju koja se ogleda kroz različite projekte, programe, edukativne ekskurzije, a izvedeni program samo je bio jasan pokazatelj čvrstih veza ovih dviju medresa. 

U ime domaćina, prisutnima se obratio profesor Zejno-efendija Omeragić, koordinator Odgojne službe u Medresi „Mehmed Fatih“.

„Mi tokom godine, kao i u vašoj Karađoz-begovoj medresi i u medresama u okruženju, imamo mnogo programa, promocija knjiga, tribina, predavanja, međutim, čini mi se da se mi najljepše osjećamo kada slušamo ilahije i kaside. To je nešto što je nama medresama svojstveno. Zato smo mi istinski uživali večeras slušajući program koji su nam izveli naši dragi musafiri iz Mostara. Mi im se zahvaljujemo što su prešli toliko dug put da bi nas posjetili i priredili nam ovakav divan program“ – rekao je profesor Omeragić. 

Medresa „Mehmed Fatih“ je proteklih dana otvorila novu čitaonicu za svoje učenike u samom kompleksu Medrese, te je, tim povodom, profesor Meadin Mrndžić, u ime Karađoz-begove medrese, uručio naslove iz izdavačke djelatnosti najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

„Pored ovog programa večeras održanog, mi i na ovaj način – darujući djela iz izdavačke djelatnosti Karađoz-begove medrese, jačamo saradnju ovih dviju medresa i nastavit ćemo to činiti i nekim novim projektima, ako Bog da“ – poručio je profesor Mrndžić, zahvaljujući domaćinima za gostoprimstvo i čestitajući maturantima dviju medresa na uspješno završenom medresanskom školovanju.
Moderatorica programa bila je profesorica Azra Mehremić-Pepić iz Medrese „Mehmed Fatih“. 

Nakon posjete Medresi „Mehmed Fatih“, obilazaka znamenitosti Podgorice i Crne Gore, članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese su, predvođeni profesorom Mrndžićem, posjetili nenu Fatu Janjagac – jedinu Bošnjakinju koja živi u Bileći i održava vjerski život – paleći tokom ramazana ezan i kandilje na bilećkoj džamiji, čisteći je i uredno održavajući. Nena Fata se istinski obradovala toj posjeti, dočekujući svoje musafire sa radošću, a ispraćajući ih sa hair-dovama, kako to samo naše majke Bošnjakinje znaju.