Kako je to tradicija u Karađoz-begovoj medresi, i ove godine učenici trećeg razreda priredili su „Oproštajno sijelo“ za maturante i maturantice. 
Oproštajno sijelo održano je u atriju škole, 9. maja 2023. godine, a otpočelo je odlomkom Časne Knjige, da bi se nastavilo izvedbom kaside „Softe” – himne svih generacija učenika Karađoz-begove medrese. 

Svoju poruku maturantima i maturanticama 378. generacije uputili su njihovi razrednici, profesori: Harun Macić, Elmedin Ljevo i Harisa Ćukle. Uz njih su, tokom četverogodišnjeg medresanskog školovanja, bili i profesori: Lejla Mezit, Ernad Čajdin i Aiša Čolaković, kao razrednici i razredni odgajatelji. 

Stihovima su predstavljene ličnosti maturanata i maturantica, a koji su odraz četverogodišnjeg drugovanja sa njima. Ilahije i kaside te oproštajne noći učile su učenici trećeg razreda – članice Hora Karađoz-begove medrese. 

Učenici trećeg razreda organizovali su i izbor „Moj maturant/ica“, u okviru kojeg su svi uposleni i učenici Karađoz-begove medrese svojim glasom mogli izabrati maturanta i maturanticu koji se istakao svojom pozitivnošću tokom medresanskog školovanja. Nagrade su dobili Muhamed Duraković i Amna Hrnjica. 

Pokloni su uručeni i svim maturantima i maturanticama, a na kraju programa, kao kruna medresanskog školovanja, potekle su riječi kaside „Uspomene“.

Foto: Mahira Bubalo