U Stocu je u nedjelju, 19. marta 2023. godine, održana Večer ilahija i kasida, a kojom je najavljen dolazak mubarek mjeseca ramazana u gradu na Bregavi. Program su izveli Hor Omladinskog kruga Medžlisa Islamske zajednice Stolac i Hor Karađoz-begove medrese. 

Riječi dobrodošlice na početku programa iskazao je Mersed-efendija Šabanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac. 

„Mi večeras na ovom programu imamo goste iz Mostara, predstavnike Karađoz-begove medrese. Medresa ne samo da je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini, nego je i jedina ovakva škola na ovom velikom hercegovačkom prostoru. Ona je naša i sa njom blisko sarađujemo. Na nju se naslanjamo i rado dočekujemo ovakve goste. Mi djelujemo jedinstveno i zajednički na ovim prostorima ovdje u Hercegovini“ – rekao je, izražavajući zadovoljstvo dolaskom predstavnika Karađoz-begove medrese, efendija Šabanović. 

Hor Omladinskog kruga Medžlisa Islamske zajednice Stolac izveo je ilahije „Ramazan“ i „Smiraj srca moga“, dok se Hor Karađoz-begove medrese predstavio spletom ilahija i kasida posvećenih vjeri, ramazanu, domovini Bosni i Hercegovini, te recitalima koji su interpretirani tokom programa. 

Kao predavač na centralnom predramazanskom programu u Stocu nastupio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. 

„Uvijek je ponos doći u ovaj grad, među ovaj naš narod koji ima duboku tradiciju i historiju čuvanja naše vjere, naše domovine, uopće obrazovanja, a posebno je to dokazao povratkom ovdje u Stolac i kroz borbu za odbranu naše domovine, te prenošenje svih tih vrijednosti na generacije koje dolaze. Zbog ove djece i omladine moram podsjetiti da je Stolac grad u kojem su Bošnjaci Stoca dali veliki broj hafiza i veliki broj uleme. Stolac je dao i trećeg resiu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, hafiza Sulejman-efendiju Šarca. To je bilo unazad stotinu i više godina, međutim, malo je gradova i čaršija koje su dale reisu-l-ulemu. Uz to, ovaj grad je imao posljednjeg živog hafiza u Hercegovini. Ovaj grad je imao hafiza do 1979. godine“ – podsjetio je na neke historijske podatke Stoca direktor Karađoz-begove medrese. 

U drugom dijelu svog obraćanja podsjetio je na značaj posta i mubarek ramazana. 
„Mjesec ramazan je prilika da se Uzvišenom približimo. Konačan cilj blizine Stvoritelju svjetova tokom mjeseca ramazana jeste da se pridržavamo osnovnih islamskih principa i šartova. Molim Allaha, dž.š., da nam podari života, zdravlja, bereketa da dočekamo mjesec ramazan, da učvrsti našu vjeru u Allahovom dinu, da ispostimo mjesec ramazan, da činimo ibadete i da se Njemu Uzvišenom približimo“ – kazao je profesor Tulek.