U džematu Pridvorci je sinoć, 17. marta 2023. godine, održan centralni predramazanski program za područje Medžlisa Islamske zajednice Gornji Vakuf. Cjelokupan program izveo je Hor Karađoz-begove medrese, nakon akšam-namaza. 

Hor je kroz učenje Kur'ana, tekbire, ilahije i kaside posvećene dragom Bogu kao izraz najdublje zahvalnosti, Poslaniku, a.s., kao našem uzoru, ramazanu, Bosni i Hercegovini, iskazao radost zbog dolaska mubarek ramazana i tu radost podijelio sa svim prisutnim džematlijama u džematu Pridvorci, a bio ih je veliki broj. 
Među njima je bio određeni broj naših diplomanata i diplomantica, a koji su, također, tokom medresanskog školovanja bili članovi Hora Karađoz-begove medrese. 

Uvodne riječi na početku programa iskazao je Samel-efendija Smajić, imam, hatib i muallim u džematu Pridvorci. 

„Kao dobrodošlicu mjesecu ramazanu mi smo ovdje pripremili centralnu manifestaciju za Medžlis Islamske zajednice Gornji Vakuf i zato mi je posebno zadovoljstvo što smo večeras ovdje i što je džamija puna naših džematlija. Kada smo se pripremali ovdje za dolazak naših gostiju iz Mostara, mi smo imali tremu. I večeras imamo tremu, jer nam je drago što su došli i što želimo da ih najljepše ugostimo ovdje kod nas u Gornjem Vakufu i da ne zaborave ovaj događaj. I mi tako dočekujemo goste. A nama u goste dolazi mubarek mjesec ramazan i donosi nam svašta. Kad se kaže svašta, to su samo one vrijednosti i blagodati koje su korisne za nas. Zato iskoristimo mubarek mjesec ramazan. Molim Uzvišenog da nas učvrsti na putu islama i da hairli ispostimo mubarek mjesec ramazan“ -  rekao je efendija Smajić. 

Svoju poruku iskazao je i Hidajet-efendija Polovina, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gornji Vakuf. 

„Večeras baš u Pridvorcima nur sija. Zato što večeras sa sobom imamo ovu našu mladost. Kada ih pogledate, nurli sijaju. Zato što ste vi večeras ovdje u Allahovoj kući. Kada se saberu insani da veličaju Allaha, dž.š., onda Allah tu kuću nurom obasjava. I zato što smo u dolasku mjeseca ramazana, a mjesec ramazan je i mjesec Kur'ana. Sa nama je večeras i hafiz Kur'ana, što daje poseban značaj ovom programu i ovoj noći, a to je naš direktor Karađoz-begove medrese, hafiz Aid Tulek. Večerašnji program je priređen u povodu dolaska mubarek mjeseca ramazana i Samel-efendija je predložio Hor Karađoz-begove medrese, na čelu sa njegovim direktorom, da bude džemat Pridvorci domaćin i mi smo rekli da to bude centralni program za naš medžlis. Da ovdje večeras veličamo Allaha, da zaželimo svima nama mubarek dane mjeseca ramazana“ – poručio je efendija Polovina.

Predavač na centralnom predramazanskom programu za područje Medžlisa Islamske zajednice Gornji Vakuf bio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese. On se u prvom dijelu svog obraćanja osvrnuo na značaj Medrese i drugih medresa u našem društvu, te na specifičnosti Mostara i njegovu znamenitu ulemu. Napravio je i poveznicu između Mostara i Gornjeg Vakufa, te mjesta Pridvorci. 

„Ovo je kraj koji je stoljećima čuvao islam. Ovo je kraj koji je iznjedrio mnogu ulemu i umne ljude, i u prošlosti i u našem vremenu. Ljude koji trenutno žive i koji su prvaci bošnjačke uleme, bošnjačkog identiteta i bošnjačkoga uma. Zato ovi krajevi i dalje trebaju da nose baklju islama, baklju ljubavi prema domovini i svemu onome što će osigurat opstanak našeg naroda, jer su ovo najzdravije sredine u kojima možemo ove vrijednosti učiti, živjeti i prenositi na mlađe generacije“ – kazao je direktor Karađoz-begove medrese. 

U drugom dijelu svog obraćanja, profesor Tulek je podsjetio na vrijednosti mubarek mjeseca ramazana. 

„Islamski učenjaci kažu da mi kao ljudi imamo komunikaciju sa našim Stvoriteljom kroz tri načina. Prvi je namaz, drugi je dova i treći je učenje Kur'ana. Znamo da u našoj vjeri nema posredništva između roba i Rabba. Zato je jako važno da ova tri ibadeta prakticiramo u mjesecu ramazanu. Da namaz redovno obavljamo, ne samo propisane namaze, već da što više klanjamo dobrovoljnih namaza u mjesecu ramazanu. Dovu trebamo često praktikovati, moliti Gospodara svih svjetova, jer je On blizu i odaziva se dovi kada mu je Njegovi robovi upute. Naš Poslanik, a.s., je u svakoj prilici učio dove, a posebno tokom mubarek mjeseca ramazana. Treća komunikacija jeste učenje Allahove Riječi. Kur'an Časni je objavljen u mjesecu ramazanu. Kur'an  je jasni dokaz i rastavljač istine od neistine“ – poručio je hafiz Tulek. 

Program je završen dovom, a nakon čega je uslijedilo džematsko druženje. Posebno druženje imali su predstavnici Mreže mladih sa Horom Karađoz-begove medrese, na kojem su, učeći ilahije i kaside, dodatno oplemenili svoje duše i srca u predramazanskoj noći. 

Zahvaljujemo našim vrijednim domaćinima, imamu i predstavnicima džematskog odbora, roditeljima naših učenika i diplomantima koji su učinili sve da program i boravak učenika i profesora Karađoz-begove medrese u Gornjem Vakufu i Pridvorcima protekne u najljepšem obliku i sa pregršt lijepih uspomena. 

Foto: Mirza Smajić