U periodu 6-12. marta 2023. godine realizovan je projekat razmjene učenika između Karađoz-begove medrese i Medrese „Reis Džemaludin-efendija Čaušević“. 
U navedenom periodu po sedam učenika i učenica obje medrese je boravilo u Mostaru, odnosno Cazinu, te su imali priliku vidjeti kako se nastavni i odgojni proces realizuje u drugoj medresi.

Naši učenici i učenice su u pratnji profesorice Aiše Čolaković boravili u Cazinu, dok su učenici iz Cazina tokom boravka u Mostaru bili u pratnji profesora odgajatelja Zejda Dizdarevića. 

Tokom boravka u Mostaru, odnosno u Cazinu, učenici i učenice obje medrese su imali priliku upoznati se i sa historijskim znamenitostima tih krajeva, te obiđi mnogobrojna mjesta i značajne institucije. Tako su pored redovne nastave imali i terensku nastavu, ali i druženja sa učenicima/domaćinima medrese u kojoj su boravili. 

Naši učenici i učenice su tokom boravka u Krajini posjetili Bužim, srednjovjekovni dvorac Ostrožac, turbe generala Izeta Nanića, Bosansku Krupu, Bihać, Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, te mnoge druge znamenitosti.

Učenici iz Cazina posjetili su Mostar, Blagaj, Počitelj, Stolac, Konjic, te druga hercegovačka mjesta, upoznavši se sa najznačajnijim znamenitostima tih gradova. 

Učenicima i učenicama obje medrese priređeni su i prijemi kod direktora, profesora hafiza Ada Tuleka i profesora Zuhdije Handanovića, a sa realizovane razmjene učenici i učenice nose prelijepe uspomene.