U Počitelju je sinoć, 7. marta 2023. godine, održan mevludski program, a u povodu mubarek noći Lejletu-l-berat. Održani program bio je centralna svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Čapljina. Izvođači programa bili su: Hor Karađoz-begove medrese, hor „Mizan“ – džemata Gubavica i imami Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.

U prepunoj počiteljskoj džamiji, odjekivale su melodije ilahija i kasida, mevludskih spjevova, učili se tekbiri i salavati... a duše prisutnih uživale su u onom što su priredili izvođači programa.

Nakon proučenog odlomka Časnog Kur'ana, prisutnima se obratio Harun-efendija Pobrić, imam, hatib i muallim džemata Počitelj, a koji je sve prisutne podsjetio na značaj mubarek noći Lejletu-l-berat. 

„Mjesec ša'ban je mjesec koji najavljuje našeg najdražeg gosta – mubarek ramazan. Središnja, petnaesta, noć mjeseca ša'bana je Lejletu-l-berat, noć u kojoj tražimo zaštitu i oslobađanje od vatre. Ona je noć spasa, noć oprosta, noć milosti“ – podsjetio je efendija Pobrić.

Poslije izvedenog programa, kao završnu poruku prisutnima iskazao je Adem-efendija Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina. 

„Nama je najvažnije da se duhovno pripremimo za ramazan, da ne uđemo u ramazan, a da imamo u srcu ijednu trun mržnje prema drugom čovjeku. Nama treba čovjek koji je duhovno jak, čovjek koji stremi dobru, koji stremi Allahovom zadovoljstvu. Na tom putu, nama je bitan svaki čovjek, bitno je da znamo jedni za druge i da zajedno djelujemo. Bitno je da se ugrađujemo u našu zajednicu“ – rekao je efendija Šuta.

Efendija Šuta osvrnuo se i na aktuelni trenutak i napore Medžlisa Islamske zajednice Čapljina koje ulaže u realizaciju određenih projekata. 

„Allah je odabrao neka mjesta da budu vrednija od drugih. Imamo Mekku, Ka'bu. Ovdje su se kroz ilahiju spominjala neka mjesta naše domovine, centri poput Sarajeva i sl. Ali, duhovni centar Bošnjaka Čapljine je ovdje, u Počitelju. Mi ovdje ne plačemo, nego se borimo! I treba nam svaki i svaka od vas na tome putu. Ja vam mogu reći da ćemo možda do kraja ove godine ući u posjed naše medrese, da ćemo možda, ovo nije samo želja, za godinu, dvije ili pet povratiti sve vakufe na ovom prostoru. Upravo je to razlog zbog kojeg jesmo večeras i ovdje i zbog kojeg jest Počitelj bio i ostao naš  duhovni centar“ – poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina.

Program je završen hair-dovom koju je proučio Abaz-efendija Tule, imam, hatib i muallim džemata Gubavica.