U Karađoz-begovoj medresi je danas, 21. februara 2023. godine, kroz časove predmeta Bosanski jezik i književnost, obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika.
Naime, učenici su, predvođeni profesorom Meadinom Mrndžićem, u razredima II A, II C i I C govorili o važnosti izučavanja bosanskog jezika, te njegovom položaju danas. 

Iščitavajući „Temelje mudrosti o uređenju svijeta“, autora Hasana Kafije Pruščaka, učenici drugog razreda iznijeli su svoja promišljanja o uređenju današnjeg društva, položaju Bosne i Hercegovine, te bosanskog jezika. 

Učenici prvog razreda su razgovarali o historijatu bosanskog jezika: spomenicima, dokumentima, časopisima, rječnicima, gramatikama i pravopisima bosanskog jezika, te rasprostranjenosti našeg jezika u svijetu. Oni su u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika priredili i izložbu „Bosanski jezik – dragulj među jezicima“.

Zanimljivo je bilo pratiti promišljanja o bosanskom jeziku učenika koji dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, posebno učenika koji su tokom školovanja u osnovnoj školi izučavali srpski ili hrvatski jezik u pojedinim krajevima naše domovine, jer im je pravo na izučavanje maternjeg bosanskog jezika bilo uskraćeno.
Oni su posebno akcentirali da im je danas, tokom školovanja u Karađoz-begovoj medresi, posebna radost izučavati svoj maternji bosanski jezik, te saznavati i učiti o jezičkim, kulturnim, tradicijskim, vjerskim vrijednostima naroda kojem pripadaju.

Tako se tokom časova moglo čuti promišljanje o bosanskom jeziku učenika i učenica iz Kozarca, Duvna, Brčkog, Stoca, Tešnja, Tuzle, Sarajeva, Banovića, Mostara, Konjica, te mnogih drugih gradova naše domovine. 

Njihova promišljanja daju nadu da će vrijednosti koje jesu prepoznatljivost našeg naroda gajiti i ljubomorno čuvati, gdje god budu živjeli i djelovali.