Sinoć je, 17. februara 2023. godine, diljem muslimanskog svijeta obilježena noć Lejletu-l-miradž. Tako je bilo i u džematu Livač, u Bijelom Polju, Medžlisa Islamske zajednice Mostar, gdje je nastupio Hor Karađoz-begove medrese.

Hor naše škole je pripremio i izveo cjelokupan program, satkan od kur'anskih odlomaka, mevludskih spjevova,  ilahija i kasida, tekbira i salavata. Program je priređen u okviru manifestacije „Dani Karađoz-begove medrese“. 

Riječi dobrodošlice na samom početku programa uputio je Ensar-efendija Vila, imam, hatib i muallim u džematu Livač. On je izrazio dobrodošlicu svim džematlijama na mevludsku svečanost, te zahvalio Karađoz-begovoj medresi na gostovanju u džematu Livač. 

„Dočekali smo da večeras imamo jedan cjelokupan program, zaokružen od strane naših izvođača – učenika i učenica Karađoz-begove medrese, uz koje su i njihovi profesori večeras ovdje. Večeras obilježavamo ovu mubarek noć, o kojoj su napisani tomovi i tomovi knjiga. O tome će, naravno, više govoriti kroz cjelokupan program naši gosti iz Medrese“ – rekao je efendija Vila. 

Nakon prelijepih izvođenja mevluda, učenja ilahija i kasida od strane članova i članica Hora Medrese, a što je među prisutnim džematlijama probudilo posebne emocije, vazi-nasihat je govorio mr. Muhamed Purišević, profesor u Karađoz-begovoj medresi. 

„Ovaj značajni događaj desio se u mjesecu redžebu i desio se prije hidžre Poslanika, a.s. Zapravo, desio se u trenutku kada je Poslanik, a.s., bio pogođen raznoraznim iskušenjima. To se dešava u trenutku kada je mnogoboštvo ili širk, tj. ta idolatrija, bilo itekako izraženo i kada se među mušricima slavilo ono što nije trebalo da se slavi. Poslanik, a.s., je došao sa zadaćom da otupi oštricu kapitalizma i onog što mi danas imamo – mržnje, razdvajanja, ponižavanja, tlačenja i sl. To je zadaća Poslanika, s.a.v.s. Kada bismo definisali misiju islama ili ono na što smo mi najbolje orijentisani, bila bi da Allah, dž.š., slanjem poslanikâ nije imao za cilj da nam mijenja našu prirodu. Allah, dž.š., je Poslanika, a.s., poslao da mijenja naša djela, naše stavove, naše rezone, naše uvjerenje. A naše uvjerenje je da je čovjek Božije djelo i da je čovjeku, kao savršenom biću, podarena pamet i podareno mu je srce kao registracija njegovog bića. Naravno, Poslanik, a.s., nije odmah naišao na plodno tlo za tu i takvu misiju, ali godinama poslije jeste je ispunio do kraja“ – poručio je magistar Purišević. 

Program je završen dovom koju je proučio Suljo-efendija Cikotić, imam, hatib i muallim u džematu Vrapčići, a nakon programa je uslijedilo druženje sa džematlijama. Zahvaljujemo Ensar-efendiji i njegovim džematlijama na gostoprimstvu i prelijepom druženju koje je iznjedrila mubarek noć Lejletu-l-miradž. 

Foto: Hanan Hujić