U Mostaru je sinoć, 13. februara 2023. godine, svečano i zvanično otvorena 25. po redu manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“. Njome se ove godine ispraća 378. od osnivanja ili 25. generacija od reaktiviranja rada najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Manifestacija je otpočela programom „Večer Kur'ana“, kojim je, ujedno, obilježena i 27. godišnjica od izgradnje džamije „Bosanski mudžahidi“, a koja se nalazi u džematu „Zalik“, Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Program je otpočeo obraćanjem Šefik efendije Čavčića, imama, hatiba i muallima džemata „Zalik“, a koji se u svom kazivanju osvrnuo na historijat i rad džamije „Bosanski mudžahidi“, te njenu ulogu u životu džematlija.

“U prošloj godini smo u sklopu ovog džemata otvorili džamiju u Gornjem Zaliku, imali smo dvije hafiske dove, završili smo šadrvan pored ove džamije, a džematski smo imali velike uspjehe i na polju mekteba, prikupljanja zekata. Trudili smo se i ulagali napor. Ovaj džematski odbor će i u buduće raditi i davati maksimum napora u misijskom smislu. I ovaj večerašnji program je na tome tragu. Stoga želim da uživamo, da naša srca oplemenimo Kur’anom, da se nadahnemo sa nepresušnog izvora” – rekao je efendija Čavčić. 

Manifestacija „Dani Karađoz-begove medrese“ ponudit će veliki broj raznovrsnih sadržaja, a trajat će sve do 3. juna 2023. godine. Zvanično ju je otvorenom proglasio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

“Ovo je ispraćaj još jedne i dobre generacije. Generacije koja je doživjela početak covida u svom prvom razredu, generacije koja je proživjela, u tom smislu, teške dane na početku svog školovanja u Karađoz-begovoj medresi, ali, hvala Bogu, imala je vremena i da te nedostatke nadoknadi. Ovo je generacija koja ima i hafiza Časnog Kur’ana, hafiza Abdullaha Tabakovića. Nadamo se da će i generacije koje dolaze biti ovako dobre. U tom smislu, otvaram manifestaciju ‘Dani Karađoz-begove medrese’. Da nam svima bude mubarek” – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

Odlomke Časnog Kur’ana prelijepo su, probudivši u prisutnima i najtanahnije emocije, interpretirali učači iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine: Ahsen Čavak, Muhamed Mujkić, Nedim-efendija Hondo, Mustafa-efendija Čolakhodžić, Arnel-efendija Demirović, Jusuf-efendija Kafadar, te hafizi: Jusuf-efendija Bećoja, Hidajet-efendija Talić, Abdullah Tabaković, Elvedin Tabaković i profesor Emin Tucović.

Vazi-nasihat govorio je mr. Dino efendija Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

“Kada se prisjećamo šta je ovdje, u ovoj džamiji, urađeno za 27 godina, vidimo da su to velike blagodati i da je mnogo toga urađeno. Stoga, želim čestitati Šefik-efendiji i džematu na svemu onom što su uradili u proteklom periodu. Čestitam direktoru, profesorima i učenicima na ovoj manifestaciji i želim im uspješan završetak medresanskog školovanja” – kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar. 

On se u svom obraćanju osvrnuo i na aktuelna dešavanja, kazavši:
“Ovih dana, sa jedne strane, zbog svih dešavanja, posebno u Turskoj i Siriji, osjećamo tugu i saosjećanje sa našom braćom i sestrama, a sa druge strane osjećamo ponos kada vidimo ovaj odziv našeg naroda na sve akcije koje su pokrenute kako bismo pomogli onima u nevolji. Vidimo, zaista, da je naš narod – dobar narod, vjernički narod, a koji sve ono što se vazi sa minbera i kazuje sa hutbi – kad-tad provede u praksu. Tome svjedočimo ovih dana. Na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar, a i na području drugih medžlisa, dostignute su rekordne cifre na sergijama, cifre novca kojeg ste vi dale, drage džematlije. To je slika kojoj svjedočimo diljem Bosne i Hercegovine.”

Manifestacija “Dani Karađoz-begove medrese” nastavlja se u srijedu, 15. februara 2023. godine, promocijom putopisa “Putem svile” autorā Hamze Ridžala i Ediba Kadića, a koja će biti održana u atriju Karađoz-begove medrese. 

Foto: Mirza Garib