U Mostaru je u srijedu, 1. februara 2023. godine, obilježen Svjetski dan hidžaba. Bogat program tim povodom upriličili su Karađoz-begova medresa, Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Odjel za brak i porodicu Muftijstva mostarskog, te Info-servis za mlade – Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Program je održan u Studentskom hotelu Mostar, a otpočeo je učenjem Časnog Kur'ana. Uvodnu riječ imala je profesorica Elvedina Kazazić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog, a kao predavač prisutnima se obratila mr. Alma Mujakić. Magistrica Mujakić je podstakla prisutne da se ogrnu najboljom odjećom – odjećom takvaluka i da hode pravim putem, izbjegavajući spletke i pozive šejtanske na ono što nije dobro. Govorila je i o važnosti nošenja hidžaba, te čestitala prisutnim sestrama u vjeri, a koje su svoju glavu okrunile mahramom. 

O značaju hidžaba, kroz svoja lična kazivanja, govorile su predstavnice Islamske zajednice Bošnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Norveške. Svoja promišljanja na tu temu iznijela je i mr. Lejla Mezit, dojučerašnja profesorica u Karađoz-begovoj medresi. 

Program su, izvođenjem ilahija i kasida, upotpunile članice Hora Karađoz-begove medrese, koje su svojim interpretacijama uljepšale prvu februarsku noć svima prisutnima na programu priređenom u povodu Svjetskog dana hidžaba.