Profesori i odgajatelji Karađoz-begove medrese su u srijedu i četvrtak, 11. i 12. januara 2023. godine, realizovali edukativno putovanje po gradovima Crne Gore. Domaćin u Crnoj Gori bila im je Medresa „Mehmed Fatih“, odnosno menadžment, profesori i odgajatelji jedine odgojno-obrazovne institucije u ovoj zemlji. 

Nakon nekoliko posjeta učenika i profesora Medrese „Mehmed Fatih“ Mostaru i Karađoz-begovoj medresi, polovinom januara tekuće godine ukazala se prilika i za uzvratnu posjetu našim prijateljima iz Crne Gore. 

Zajedno sa vrijednim domaćinima, naši profesori i odgajatelji obišli su Podgoricu, Bar, Ulcinj, te se upoznali sa kompleksom Medrese „Mehmed Fatih“, ali i drugim znamenitostima ovih triju gradova. 

Topla ljudska riječ, neizmjerno gostoprimstvo, posvećenost musafiru... samo su neki od detalja zbog kojih će naši profesori i odgajatelji pamtiti putovanje u Crnu Goru i susret sa insanima posvećenim prenošenju vjere i znanja generacijama učenika i učenica Medrese „Mehmed Fatih“, medrese koja nastavu izvodi na dva jezika: bosanskom i albanskom. 

„Bila je, zaista, čast i zadovoljstvo biti domaćin kolektivu Karađoz-begove medrese. Već duže vrijeme očekujemo i priželjkujemo jednu ovakvu posjetu i priliku da se kao kolektiv, kao medresa, zahvalimo Karađoz-begovoj medresi za sve protekle godine gostoprimstva, ljubaznosti, lijepog dočeka našeg kolektiva, naših učenika, jer puno puta su boravili u posjeti Mostaru i Karađoz-begovoj medresi i uvijek bili lijepo dočekani, na najvećem nivou gostoprimstva. Stoga mi je bila posebna čast što sam ova dva dana proveo sa profesorima i profesoricama, odgajateljima Karađoz-begove medrese. Ovakve posjete su, zaista, korisne kada je u pitanju razmjena iskustava. Karađoz-begova medresa baštini puno toga od čega mi možemo da naučimo, pogotovo što smo mi jako mlada medresa. Ovakvim susretima učimo od starijih braće i sestara, tako i od Karađoz-begove medrese. Iskoristili smo priliku da se kolektivi još bolje upoznaju, razmjene iskustva kako u nastavnom, tako i u vannastavnom dijelu, te u odgojnom dijelu“ – rekao je Amer-efendija Šukurica, direktor Medrese „Mehmed Fatih“, te najavio nove zajedničke projekte ove dvije medrese. 

Tokom posjete Crnoj Gori naš domaćin bio je i Mensur-efendija Kasumović, diplomant Karađoz-begove medrese, koji je još 2002. godine došao u našu školu, upisavši se u prvi razred, čime je Medresa u Hercegovini po prvi put dobila učenika iz Bijelog Polja, iz Crne Gore. Mensur je danas službenik Islamske zajednice u Crnoj Gori. Trenutno obnaša dužnost urednika Radija „Fatih“, radija Islamske zajednice u Crnoj Gori. 

„Meni je posebno drago što su danas u Crnoj Gori i u Medresi 'Mehmed Fatih' moji profesori i medresanske kolege iz Karađoz-begove medrese. Nekada mi nismo imali medresu u Crnoj Gori i bili smo prinuđeni da znanje stječemo u okolnim državama. Ja sam bio od onih koji je učio u Bosni i Hercegovini, u Mostaru. Danas smo u situaciji da i mi u Crnoj Gori imamo medresu i srećan sam što ova medresa za koju muslimani u Crnoj Gori ulažu sve svoje napore kvalitetno sarađuje upravo sa medresom čiji sam ja diplomant. Srećan sam, jer upravo ta neka iskustva koja sam ja kao učenik stekao u Medresi u Mostaru, prenio sam svojim kolegama u Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i Medresi 'Mehmed Fatih' i na taj način dopunjujemo jedni druge i dan-danas“ – istakao je, tokom našeg razgovora, naš diplomant Mensur Kasumović. 

Razgovor sa Mensurom snimali smo u prostorijama Radija „Fatih“ čiji program je počeo sa emitovanjem 2018. godine. Signal ovog radija pokriva gotovo cio prostor Crne Gore, a njegovi uposlenici trude se ponuditi slušaocima kvalitetan i raznovrstan program. Već sada pripremaju Ramazanski program koji će ponudit slušaocima jedno osvježenje u danima posta, a kojim će se moći duhovno osvježit putem talasa Radija „Fatih“...
 
Tokom posjete Crnoj Gori, profesori i odgajatelji Karađoz-begove medrese razmjenili su iskustva u odgojnom, obrazovnom segmentu rada dviju medresa, ali je i razgovarano o vannastavnim aktivnostima kojih ni u jednoj od ove dvije medrese ne fali. One su mnogobrojne i od velikog značaja za izgradnju ličnosti učenika medresā. Jedan od onih koji realizuje takve aktivnosti u Medresi „Mehmed Fatih“ jeste Elvis Fejzić, diplomant te medrese, a danas uposlenik u odgojnoj službi, te imam u obližnjem džematu. 

„Ono što uvijek ističem u razgovoru sa ljudima, jeste da Medresa postavlja temelj moralnih principa kojima se kasnije vodimo. Ona kanališe tok našeg života i ja se trudim da to prenesem na buduće generacije koje dolaze u Medresu. Period života jednog tinejdžera Medresa mnogo kvalitetnije odrađuje, nego neka druga srednja škola. Uposlenici Medrese žrtvuju svoje vrijeme i trude se ponuditi mnogo učenicima. Trude se pronaći put koji prija njenim učenicima i usmjeriti ih u tom pravcu. Same vannastavne aktivnosti jesu tu da probude u učenicima ono što im najbolje ide, da kroz njih oblikuju svoju ličnost, da predstave svoju školu kroz ono što znaju i umiju. Svaki učenik koji pohađa Medresu može naći nešto što mu prija i može kvalitetno potrošiti svoje vrijeme“ – poručio je naš domaćin Elvis Fejzić. 

Edukativno putovanje završeno je posjetom Islamskom kulturnom centru u Baru, nakon čega su se profesori i odgajatelji Karađoz-begove medrese, uputili ka Mostaru i Bosni i Hercegovini, izrazivši najtoplije riječi zahvalnosti svojim domaćinima za veliko i posebno gostoprimstvo, te hedije koje su im uručili kao znak sjećanja na ovaj drag susret.