U Karađoz-begovoj medresi je u četvrtak, 22. decembra 2022. godine, priređena izložba pod nazivom “Bosanski jezik i školstvo 1992 – 2022. godina – tri decenije savremenog bosanskog školstva”. 

Pored autora izložbe, doktora Jasmina Hodžića, direktora Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, o izložbi su govorili profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i doktorica Enisa Gološ, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar. 

“I na ovaj način iskazujemo ljubav prema našem bosanskom jeziku. Danas u nekim dijelovima naše domovine, vaši vršnjaci, dragi učenici i učenice, ne mogu da uče bosanski jezik. Imamo najnoviju presudu Međunarodnog suda u kojoj je dokazana diskriminacija prema našim učenicima Bošnjacima i nadam se da će ta presuda doprinijet omogućavanju učenja bosanskog jezika u školama u Bosni i Hercegovini, bez obzira koji je to kanton ili koji je to entitet. Nadam se da će naši učenici imati priliku učiti nacionalnu grupu predmeta i naš bosanski jezik” – rekao je direktor Karađoz-begove medrese. 

Podsjećajući sve prisutne na školstvo u ratnim godinama u gradu Mostaru, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar prisjetila se puta kojim su prosvjetni radnici u tom periodu prošli kako bi održali obrazovanje. 

“Trebamo stalno da se podsjećamo na ono što je bilo, da se ne zaboravi i da se ne ponovi. Sve te ratne priče koje su vezane za obrazovanje imaju i one pozitivne i one negativne asocijacije. Čim spomenemo ratne godine, u nama se probude te emocije i asocijacije. Ja danas želim da govorim o onom što je bilo pozitivno, što nas je održalo, što nas je izvelo na pravi put i što nas je osvijestilo da shvatimo kako samo radom i trudom možemo postići ono što zacrtamo. Ratni dani su dani u kojima smo se borili za opstanak na ovom prostoru, ali i da održimo obrazovanje” – poručila je doktorica Gološ.

Završnu riječ na otvorenju izložbe imao je doktor Jasmin Hodžić, njen autor i direktor Instituta za jezik.

“Ova izložba je jedno neobično iskustvo. Ono što je danas oko nas ovdje je bilo čak teže pronaći, nego ono od prije 150, 200 godina. Ovo je samo dio jednog projekta o bosanskom jeziku i školstvu. Drago mi je da upravo ovu izložbu priređujemo u Medresi, kao jednoj preteči i centru znanja. Izložba je istraživačkog tipa, pa sam obilazio naše arhive, naše škole i iznenađivalo me je to što sam sebi srušio predodžbu o našoj bliskoj prošlosti ili nekoj daljoj prošlosti, a najviše o našoj sadašnjosti. To mi je i bio cilj, da napravim retrospekciju ovog što je predstavljeno na izložbi i da pokažem šta imamo danas” – istakao je doktor Hodžić.

Foto: Mirza Garib