U decembru je 1970. godine donesena rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se od tada do danas, 18. decembar smatra Svjetskim danom arapskog jezika.
Arapski jezik je među šest službenih jezika organizacije Ujedinjenih nacija. Razlog proglašenja arapskog jezika kao svjetskog jeste što je ovaj jezik očuvao i raširio ljudsku civilizaciju i svjetsku kulturu. Svjetski dan arapskog jezika ove godine obilježen je diljem islamskog svijeta. 

Obilježavanje Svjetskog dana arapskog jezika održano je i u Karađoz-begovoj medresi – školi čiji učenici arapski jezik izučavaju kao jedan od četiri jezika tokom svog medresanskog školovanja. 
Svečanost je tim povodom, 19. decembra 2022. godine, održana u biblioteci Karađoz-begove medrese, a o značaju arapskog jezika govorio je profesor hafiz Aid Tulek, direktor naše škole.

“Mi već nekoliko godina u nizu obilježavamo Svjetski dan arapskog jezika. Želim se zahvaliti svima vama koji ste ovdje i koji svojim dolaskom potvrđujete da volite arapski jezik. Posebno se želim zahvaliti našim profesorima arapskog jezika, a nadasve magistru Muhamedu Puriševiću koji je pripremio ovaj program. Danas na svijetu postoji 27 država čiji je arapski jezik službeni jezik. Učenje arapskog jezika je nešto vrijedno i, mi koji učimo arapski jezik, trebamo biti ponosni što smo od onih koji se trude i nastoje savladati arapski jezik” – rekao je direktor Karađoz-begove medrese. 

U okviru programa učenici naše škole su se predstavili određenim recitalima na arapskom jeziku, dok su dvije kaside na arapskom jeziku izveli članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese. Uz to je i atrij naše škole odisao levhama koje su sadržavale poruke o važnosti učenja arapskog jezika i ljubavi prema njemu. 

Svjetski dan arapskog jezika u Karađoz-begovoj medresi obilježen je još nizom sadržaja. U petak je najprije, 16. decembra 2022. godine, održana hutba posvećana Svjetskom danu arapskog jezika, a održao ju je maturant Ismail Al-Sharkawi. On je govorio o značaju i važnosti izučavanja arapskog jezika.

Polaznici kursa arapskog jezika, a koji se održava u prostorijama naše škole, pripremili su, također, niz sadržaja i obilježili Svjetski dan arapskog jezika. 
Kursna nastava u našoj školi izvodi se u saradnji sa Kulturnim centrum “Kralj Fahd”, a realizuje je profesorica Saudina Husić-Ćenan. 

Obilježavajući Svjetski dan arapskog jezika, polaznici kursne nastave su održali radionicu “Putovanje kroz arapske zemlje”. Tako su učenici prvog razreda govorili o određenim činjenicama vezanim za arapski jezik, izradili portofolij sa arapskim alfabetom i slikama, ali se i predstavili kroz glumački performans “Školski čas”. 

Učenici drugog razreda su pripremili portofolij sa zastavama država u kojima se govori arapski jezik, te predstavili najveće gradove Saudijske Arabije, na taj način se upoznavši sa njenim znamenitostima, kulturom i obilježjima. 
Učenici četvrtog razreda su kroz dijalog govorili o prijateljstvu, te izveli igrokaz o poštovanju i uvažavanju. 

Sve izvedene tačke radionice “Putovanje kroz arapske zemlje” zabilježili su i kamerom, ostavivši to kao uspomenu na obilježavanje Svjetskog dana arapskog jezika u Karađoz-begovoj medresi. 

Foto: Mirza Garib