Naša Medresa, već tradicionalno, u oktobru – Mjesecu knjige, poziva učenike na čitalački izazov koji se završava nizom druženja i razgovora u školskoj biblioteci. Nagradni izlet za najaktivnije članove školskog Kluba čitalaca organiziran je u srijedu, 21.12.2022. godine.

Tom prilikom učenici i učenice Karađoz-begove medrese posjetili su Sarajevo gdje je prva adresa bila Gazi Husrev-begova biblioteka. Kao i svih ranijih godina, prilikom brojnih saradnji i susreta, i ovaj put su nam srdačno otvorili svoja vrata i izrazili dobrodošlicu. Učenicima su predstavljene stalna izložbena postavka u Muzeju Biblioteke, kao i ona koja se periodično mijenja. Osim toga, učenici su se upoznali sa ostalim odjelima Biblioteke, a posebno interesovanje pokazali su za labaratorij za restauraciju i konzervaciju rukopisa i bibliotečke građe. 

Nakon Biblioteke, druženje je nastavljeno u šetnji uz Kovače, do Muzeja Alije Izetbegovića. Kustos Muzeja učenike je upoznao sa postavkom Muzeja, rado odgovarao na brojna pitanja i ponudio izlaganje o životu i djelu prvog predsjednika naše nezavisne domovine, rah. Alije Izetbegovića.

Rukovodilac Kluba čitalaca, mr. Lejla Mušić isitiče kako učenici Medrese prepoznaju i cijene ulaganje i napore uprave, profesora i odgajatelja da ih usmjere na put učenja, istraživanja i spoznavanje, te su im u svim prilikama podrška i oslonac. S tom mišlju nastavljaju druženje s knjigom i uz knjigu.

Osim prof. Mušić, pratnja učenicima bile su pedagogica Medrese Harisa Ćukle i Aldijana Hodžić, prof.