U Karađoz-begovoj medresi je u srijedu, 23. novembra 2022. godine, održan program pod nazivom „Zapis o dobroj zemlji“, a u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 
Svečani program iz ljubavi prema domovini pripremili su članovi Novinarske, Horske i Historijske sekcije Karađoz-begove medrese, a prisustvovali su mu profesori, odgajatelji, učenici Karađoz-begove medrese, te drugi gosti. 

Program je otpočeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nastavljen je recitalom o Bosni, te himnom „Ja sin sam tvoj“. 
O Bosni i Hercegovini je, kroz recitale, historijske činjenice, ilahije i kaside, poučne misli znamenitih Bosanaca i Hercegovaca, Bošnjaka, govorila mladost Karađoz-begove medrese, probudivši u prisutnima i najtanahnije osjećaje ljubavi prema jedinoj nam domovini.

Ilahijama, kasidama i pjesmama o Bosni i Hercegovini predstavio se Hor Karađoz-begove medrese, dok su poezijom svoju domovinu prigrlili članovi Novinarske sekcije, a prema scenariju profesora Meadina Mrndžića. 

Svoju poruku u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, obrativši se na svečanom programu, iskazao je profesor Elmedin Ljevo, profesor predmeta Historija u našoj školi.

„Ono što posebno trebamo istaći kada govorimo o našoj domovini jeste Povelja Kulina bana koja govori o državnosti Bosne i Hercegovine. Vrhunac Bosna doživljava u srednjem vijeku, u doba našeg vladara Tvrtka Kotromanića. Mi treba da se ponosimo onim što imamo, da pokazujemo svijetu to i da kazujemo da nismo došli odnekud, već da smo oduvijek ovdje. Da smo stara evropska država, priznata u svijetu. Zbog ovih činjenica koje sam ukratko istakao tokom svog govora, s ponosom bih vam čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine“ – rekao je profesor Ljevo.

Profesor Ljevo je, tokom svog obraćanja, sve prisutne upoznao I sa izložbom koju su pripremili članovi Historijske sekcije, a koja sadrži značajne dokumente iz historije naše domovine. 

Svečani program „Zapis o dobroj zemlji“ završen je stihovima ilahije “Da je Bosna od Dženneta dio”, kao svojevrsna poruka prisutnima da svojim obrazovanjem i ostalim kapacitetima grade dobru i plemenitu zemlju Bosnu i Hercegovinu. 

Foto: Mirza Garib