Hor Karađoz-begove medrese je u subotu, 19. novembra 2022. godine, izveo program u džematu Bičer – Željeznička stanica, Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.
Program je upriličen u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a naš hor je na poziv Sakib efendije Osmanbegovića, imama, hatiba i muallima džemata Bičer – Željeznička stanica i mr. Sulejman efendije Čelikovića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, izveo jedan takav program upravo u Kaknju.

Riječi dobrodošlice na samom početku programa uputio je Sakib efendija Osmanbegović, dok je o najznačajnijim segmentima rada i djelovanja Karađoz-begove medrese govorio profesor Meadin Mrndžić.

Svoje poruke velikom broju prisutnih džematlija uputili su mr. Sulejman efendija Čeliković i mr. Muhamed Purišević. 

„U ime Medžlisa Islamske zajednice Kakanj izražavam dobrodošlicu našim gostima u ovaj džemat, među nas, u naš medžlis, svakako sa željom da se ugodno i lijepo osjećaju i sa dovom Allahu, dž.š., da ih obilato nagradi što su miris Medrese i Mostara donijeli i ovdje u Kakanj, da nas malo osvježe i da nas, kroz ove lijepe stihove recitala i ilahije, podsjete na značaj vjere, a isto tako i naše lijepe domovine. Čestitam im na tome što drže do ovoga značajnog datuma – 25. novembra, kojim je potvrđen kontinuitet naše državnosti, naše države Bosne i Hercegovine koja traje mnogo duže nego ove komšijske zemlje, a koje negiraju naše postojanje. Treba razvijati ljubav prema njoj – domovini, i to je dio imana, kako stoji i u hadisu – ljubav prema domovini je od imana, vjere“ – rekao je, tokom svog obraćanja, mr. Sulejman efendija Čeliković. 

Hor Karađoz-begove medrese je određenim ilahijama i kasidama posvećenim Bosni i Hercegovini, te recitalima najznačajnijih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih književnika podsjetio na značaj domovine i ljubav prema njoj.

Svoja promišljanja o domovini iznio je i magistar Muhamed Purišević, profesor u Karađoz-begovoj medresi. 

„Historija je štivo koje mi moramo s vremena na vrijeme dobro ponavljati. Obilježavanje ovog značajnog datuma – 25. novembra, je prilika da se ponovo podsjetimo na naše obaveze, naše zadatke, da vidimo šta smo mi to uradili za našu domovinu. Molim Allaha, dž.š., da naše poimanje života i djelovanja bude poput poimanja i djelovanja bosanskohercegovačkih šehida koji su, svakako, dali to najvrednije što su imali kod sebe, a to jeste život i omogućili nama danas da se ovdje okupljamo i da u miru pozivamo na svijest o domovini. Mi, živeći naš život ovdje u Bosni i Hercegovini, izvlačimo mnoge poruke i uz ovaj dan obnovljenja državnosti naše domovine upućujemo dovu Allahu, dž.š., da nam je sačuva i očuva, ali i mi da uzmemo zavjet da moramo biti oprezni i da moramo računati i na najbolje i na najgore okolnosti“ – poručio je magistar Purišević. 

Programu su prisustvovale mnogobrojne džematlije, učenici i diplomanti Karađoz-begove medrese sa područja Kaknja, njihovi roditelji i porodice, ali i roditelji naših učenika iz drugih gradova, koji su se specijalno za ovaj program uputili ka Kaknju. 

Zahvaljujemo našim domaćinima na prelijepom gostoprimstvu i prilici da o Medresi i Domovini govorimo i u Kaknju. 

Foto: Mirza Garib