Povodom Svjetskog dana filozofije, a koji se obilježava svakog trećeg četvrtka u mjesecu novembru, u prostorijama naše škole održan je Filozofski kafe.
Od prošle školske godine ovakva vrsta razgovora održava se redovno u organizaciji profesorice predmetā Filozofija i Sociologija, Aldijane Hodžić. Ovaj susret bio je izuzetak, jer su pored učenika razgovoru prisustvovali i profesori, te su zajedno razgovarali na temu „Šta je strah“. 

Angst je izvedenica od latinske riječi angustus što znači usko, tijesno. Angst (strah) znači suženost, skučenost, tjeskoba, pa odatle i pojam anksioznost.

Danas se čovjek više nego ikad guši u višestrukom osjećaju nemoći i straha - strah za vlastiti život, strah za budućnost, strah od nepoznatog i neizvjesnog. Pored straha koji izaziva nelagodu postoji i strah koji je poželjan. U Kur'anu se strah ističe kao neizostavno stanje vjernikova srca, npr. u sljedećem ajetu:
“Uputa i milost za one koji se Gospodara svoga boje.” (El-E’araf, 54.)

Strah, phobos, javlja se u svakom fizičkom sukobu, a posebno u bitkama, ali obzirom da ga i neprijatelji osjećaju, strah može biti snažan saveznik.

Govoreći o svemu navedenom, naši učenici i profesori izveli su zaključak da ovakva vrsta susreta i razgovora je poželjna, te drugačiji pristupi problemima, sa kojima se svakodnevno susrećemo, doprinose njihovom rješavanju.