U Mostaru je u srijedu, 9. novembra 2022. godine, obilježena 29. godišnjica rušenja Starog mosta. Tim povodom, učenici i profesori Karađoz-begove medrese su različitim sadržajima i aktivnostima obilježili ovaj značajan datum iz teške i ratne historije našeg grada. 

Učenici su najprije, predvođeni profesorom Elmedinom Ljevom, prisustvovali akademiji koja je održana u Narodnom pozorištu Mostar, a pod nazivom “Oda Mostu”. Akademiju su pripremili i izveli učenici osnovnih i srednjih škola Mostara. 

Nakon programa u Narodnom pozorištu Mostar, učenici Medrese posjetili su Šehitluke, te proučili Fatihu pred duše najboljih sinova naše domovine. Posjetili su i Muzej “Stari most”, upoznali se sa historijatom nastanka prvog mosta (drvenog iz srednjeg vijeka), a zatim sa nastankom mosta velikog neimara Hajrudina, te njegovim rušenjem koje se desilo 9. novembra 1993. godine u 10.16 sati, od strane HVO-a. 

U četvrtak, 10. novembra 2022. godine, u prostorijama Karađoz-begove medrese održana je i radionica, a u povodu obilježavanja 29. godišnjice rušenja Starog mosta. 

Učesnici radionice bili su predstavnici Vijeća učenika naše škole i učenici izborne nastave iz predmeta Historija. Cilj radionice bio je podizanje svijesti mladih o značaju Starog mosta nekad, u toku rata i danas, ali i pronošenja istine o njegovom rušenju, kako bi i mladi naraštaji učili i pamtili o značajnim datumima iz naše bliže historije.