Takmičenje iz engleskog jezika za učenike četvrtih razreda medresā Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održano je u Mostaru. Domaćin takmičenja bila je Karađoz-begova medresa, najstarija odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini, a druga po starini u našoj domovini.

Takmičenje je organizovala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 7. novembra 2022. godine. Tokom svečanog otvorenja Takmičenja obratili su se prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i mr. Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Želim da se lijepo osjećate u Mostaru, u Karađoz-begovoj medresi. Ovo je festival znanja iz engleskog jezika učenika naših medresa. Želim vam mnogo uspjeha svima" - rekao je direktor Karađoz-begove medrese.

"Vi ste najbolji u engleskom jeziku kada su u pitanju naše medrese. Izučavanje engleskog jezika u našim medresama je iznimno važno. Danas smo ovdje da se i dalje oplemenjujemo znanjem iz engleskog jezika" - rekao je mr. Eminović.

Takmičenju je pristupio 21 takmičar, tj. po tri predstavnika iz 7 medresa: Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Karađoz-begove medrese iz Mostara, Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, Behram-begove medrese iz Tuzle, Medrese „Osman efendija Redžović“ iz Visokog, Medrese „Mehmed Fatih“ iz Podogorice i Medrese „Džemaluddin efendija Čaušević“ iz Cazina.

Nakon svečanog otvorenja Takmičenja, takmičari su pristupili izradi testova, dok su profesori Engleskog jezika naših medresa održali aktiv. Nakon održanog aktiva, profesori su pristupili ispravljanju testova, te je uslijedilo i svečano zatvaranje Takmičenja.

U ekipnom plasmanu, najboljima su se pokazale sljedeće medrese:
1. mjesto Behram-begova medresa
2. mjesto Medresa “Džemaluddin efendija Čaušević”
3. mjesto Elči Ibrahim-pašina medresa i Gazi Husrev-begova medresa

U pojedinačnom plasmanu, najbolji su bili:
1. mjesto Mehmedalija Bikić, Behram-begova medresa
2. mjesto Tarik Kaplan, Medresa “Osman efendija Redžović”
3. mjesto Emina Jahić, Behram-begova medresa

Magistar Eminović i profesor Tulek uručili su nagrade i priznanja ekipnim i pojedinačnim pobjednicima Takmičenja, te priznanja profesorima Engleskog jezika naših medresa koji su pripremali učenike za Takmičenje. 

Magistar Eminović je uručio i zahvalnicu Karađoz-begovoj medresi za doprinos realizaciji Takmičenja iz engleskog jezika.  

Foto: Mirza Garib